De koersopflakkering van Sipef was kortstondig, want al snel ging de aandacht weer naar de dalende palmolieprijs.

In oktober maakte de Antwerpse plantagegroep Sipef een koerssprong, nadat de Maleisische palmolieproducent Sime Darby een overnamebod van 1,74 miljard USD deed op sectorgenoot New Britain Palm Oil (NBPO). Het bod waardeert de plantages van NBPO op 25.000 USD per mature hectare (ha), te vergelijken met 12.000 USD per ha op basis van de beurskapitalisatie van Sipef. Uiteraard kunnen de twee bedrijven niet perfect vergeleken worden – Sipef heeft ook rubber-, thee- en bananenplantages, terwijl NBPO twee raffinaderijen heeft en actief is in suiker en rundsvlees – maar het geeft wel aan dat de intrinsieke waarde van Sipef hoger is dan de huidige marktwaarde.

De hoge overnameprijzen (vaak tussen 15 à 20.000 USD per ha) zijn een gevolg van de steeds schaarsere gronden in Maleisië en Indonesië. Snel groeien is dan ook alleen nog mogelijk via overnames. Het klassieke uitbreidingspad van gronden verwerven, de nodige licenties bekomen, compensaties afspreken met lokale landbouwers, het aanplanten tot uiteindelijk oogsten, is een proces van minstens vijf jaar. Op deze manier breidde Sipef de jongste jaren het areaal jaarlijks uit met 1000 à 2000 ha, op een totaal areaal eind 2013 van 54.531 ha. In 2014 zullen 1600 ha aangeplant worden: 1000 ha in Indonesië en 600 ha in Papoea-Nieuw-Guinea.

De koersopflakkering was evenwel kortstondig, want al snel ging de aandacht weer naar de dalende palmolieprijs. Die noteerde begin 2014 nog 900 USD per ton, maar na een piekniveau in maart op 992 USD per ton, begon de daling met als (voorlopig?) dieptepunt 677 USD per ton eind augustus (het laagste niveau sinds 2009). Oorzaken voor de daling zijn de recordoogsten van palmolie en van substitutieproduct sojaolie enerzijds, en een lager dan verwachte vraag vanuit India, China en de biodieselindustrie (Indonesië) anderzijds.

In oktober was er een herstel tot 755 USD per ton, dankzij de lager dan verwachte productie van palmolie in september en oktober en het tijdelijk opheffen van de palmolie-uitvoerheffing in Maleisië (intussen verlengd tot eind december) en in Indonesië. 10% van de palmolie is echter bestemd voor biodiesel en de recente, forse daling van de olieprijs haalde de prijs opnieuw onderuit, tot het huidige niveau van 690 USD per ton. Sipef verkoopt steeds een aanzienlijk deel van de oogst op voorhand. Het bedrijf anticipeerde echter op een prijsstijging in het najaar en heeft voor 2015 nog niet veel productie verkocht.

De recente daling is dan ook een streep door de rekening, want per 100 USD per ton zakt de nettowinst met 12,5 miljoen USD. De recurrente nettowinst bedroeg in 2013 46,6 miljoen USD. Dit jaar werkte de verkoopstrategie wel nog in het voordeel, aangezien na negen maanden 89% van de totale productie van 2014 was verkocht, tegen gemiddeld 944 USD per ton, of 34 USD per ton meer dan vorig jaar. Rekening houdend met de hogere productie (+9,3% na negen maanden) verwacht Sipef een hogere winst tegenover 2013. De rubberprijzen lijken stilaan uit te bodemen.

Conclusie

Tegen nauwelijks meer dan de boekwaarde en 12 keer een voorzichtige schatting van de recurrente winst 2015 vinden we het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd vanuit een langetermijnperspectief. Op korte termijn is het wel uitkijken of het steunniveau sinds 2010 van 50 EUR zal standhouden.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content