SnowWorld belooft dolle pret

© Didier Lebrun/Photonews

Marc Coucke nam onlangs een participatie in SnowWorld, een Nederlands bedrijf dat indoor skipistes bouwt en uitbaat. De toekomst oogt interessant voor de onderneming en het aandeel is aantrekkelijk geprijsd.

Het Nederlandse SnowWorld trok begin dit jaar onze aandacht nadat Marc Coucke via zijn vennootschap AlyChlo een participatie van bijna 10 procent (9,6%) had genomen. Hij kocht de aandelen over van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries. Het is de zoveelste investering van de voormalige topman van Omega Pharma in de vrijetijdsindustrie. Eerder waren er al investeringen in KV Oostende, Pairi Daiza en uiteraard het enorme project La Petite Merveille in Durbuy.

De referentieaandeelhouder is de stichter en topman Koos Hendriks. Hij heeft 66 procent van SnowWorld. Dat betekent dat afgerond 90 procent van de aandelen in ‘vaste handen’ is en er dus maar circa 300.000 aandelen vrij circuleren. SnowWorld is trouwens nog maar sinds december 2013 op de Amsterdamse beurs genoteerd. Toch vinden we het de moeite waard kennis te laten maken met het aandeel.

De activiteiten van SnowWorld kunnen we omschrijven als eenvoudig maar geniaal. Het bedrijf is in 1996 opgericht en is de eigenaar en exploitant van de twee indoorskiresorts in Nederland. Eerst was er het resort in Zoetermeer met drie pistes, waarvan er eentje vorig jaar is verlengd tot 300 meter en met een hellingsgraad van 21 procent de steilste indoorpiste van Europa is. Dat zal een rol spelen in de omzetcijfers voor het lopende boekjaar (afsluitdatum 30/9), want de topman liet in een interview met Trends weten dat de omzet in Zoetermeer een sprong van 20 tot 25 procent heeft gemaakt. Het andere skiresort bevindt zich in Landgraaf, niet ver van Belgisch Limburg. Dat telt vijf pistes, waarvan eentje van 520 meter, meteen de langste van Nederland. In totaal gaat het om 51.000 m² sneeuwoppervlakte. Beide resorts omvatten ook horeca-faciliteiten, wintersportwinkels, healthclubs en vergaderzalen. In Landgraaf bevindt zich ook een viersterrenhotel met 100 kamers en 420 bedden (geopend in 2008) en een outdoorpark (geopend in 2012), wat ook in de zomermaanden voor meer inkomsten moet zorgen. Een aanvraag om ook in Zoetermeer een hotel te mogen bouwen, is ingediend.

Van de omzet voor het boekjaar 2015-2016 kwam 53 procent van de ski activiteiten, 28 procent van de horeca, 8 procent van het hotel, 6 procent van fitness en 2 procent van het outdoorpark. Dat omzetcijfer draait al meerdere jaren rond 25 miljoen euro, maar zou dit boekjaar door de verlengde skibaan in Zoetermeer met enkele miljoenen moeten toenemen. De winstgevendheid neemt wel jaar na jaar toe en zou ons dit boekjaar in de buurt van 1 euro per aandeel winst moeten brengen (0,81 euro vorig boekjaar).

Hendriks wil het concept echter internationaliseren. Er zijn concrete plannen in Barcelona (resort + hotel met 800 bedden + gigantisch zwembad op het dak) en Parijs (in voorstadje Elancourt), al blijft het wachten op de vergunningen. Binnenkort zouden plannen worden aangekondigd voor een indoorbaan in Oostenrijk en ook Londen en New York staan op het verlanglijstje. En als Marc Coucke er eentje in Durbuy wil, dan komt die er wellicht ook.


Conclusie

We starten met de opvolging van deze Nederlandse smallcap wegens het trackrecord en de groeiperspectieven op de lange termijn. Maar ook vanwege de redelijke waardering tegen 9 keer de verwachte winst voor dit boekjaar en de verwachte verhouding van minder dan 7 keer de ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 28,8 miljoen euro

K/w 2016: 12,2

Verwachte k/w 2017: 9

Koersverschil 12 maanden: +43%

Koersverschil sinds jaarbegin: +19%

Dividendrendement: 3,2%

Partner Content