Softimat

Een beursnotering heeft voor Softimat in zijn huidige vorm weinig zin meer, tenzij de groep zich omvormt tot een vastgoedcertificaat.

Het vroegere Systemat, waaruit Softimat ontstond, was ooit een toonaangevende leverancier van IT-producten en -diensten, met een omzet van meer dan 0,5 miljard EUR. De voorbije jaren werd de groep ontmanteld en wat er nu nog overblijft, beperkt zich tot gebouwen en liquiditeiten. De infrastructuurdivisie van Systemat werd eind 2010 al verkocht aan het toenmalige management. Bij die gelegenheid werd ook de naam van het bedrijf veranderd. Softimat verkocht de boekhoud- en beheersoftware Popsy aan Viola Holding, een bedrijf opgebouwd rond enkele voormalige managers van de groep. De verkoopprijs van 3 miljoen EUR leverde voor Softimat een meerwaarde van 1,6 miljoen EUR op.

Intussen was de beursnotering van de groep verhuisd van de Euronext-termijnmarkt naar Alternext. Een notering op die semi-gereglementeerde beurs biedt een aantal voordelen. Zo moeten geen kwartaalupdates meer worden gegeven en mag het halfjaarverslag later worden ingediend. Een volgende stap was de verkoop van de meerderheidsparticipatie (51%) in het Antwerpse Infomat. Ook Infomat werd aan het management verkocht, dat samen al 49% van de aandelen bezat. Een logische stap dus en de derde managementbuy-out op rij voor de oprichter en hoofdaandeelhouder Jean-Claude Logé.

In 2012 was er een nettowinst van 2,9 miljoen EUR en werd het jaar afgesloten met bijna 6,8 miljoen EUR aan liquiditeiten. Softimat besliste daarop voor 3 miljoen EUR aan eigen aandelen in te kopen en 0,5 EUR per aandeel aan cash uit te keren. Softimat bezit nu nog negen gebouwen verspreid over België, Frankrijk en Luxemburg. De enige inkomsten die de groep nog heeft, zijn afkomstig van de huurders. Zo worden de voormalige bedrijfsgebouwen in het Waals-Brabantse Lasne nog tot 2016 verhuurd aan het nieuwe Systemat, wat jaarlijkse inkomsten van 1,05 miljoen EUR oplevert. Naast kantooroppervlakte gaat het verder onder meer om technische laboratoria en opslagruimte. Intussen werd ook een dochterbedrijf Softimat Fund opgericht, dat zich op residentieel vastgoed richt. Halfweg vorig jaar zat daarin enkel een complex met vijf appartementen in Brussel.

De recentste cijfers die beschikbaar zijn, gaan over de eerste jaarhelft van 2013. Daaruit bleek dat de huurinkomsten tegenover dezelfde periode een jaar eerder met 11% waren gedaald, tot 974.000 EUR. Twee grote huurders zegden hun contract op, waardoor de bezettingsgraad daalde naar 73%. De huurinkomsten voor het volledige jaar zullen schommelen rond 1,8 miljoen EUR. Het oude inkoopprogramma werd op 19 januari afgerond en de vorige algemene vergadering keurde al een nieuw programma ten belope van 3 miljoen EUR goed. Dat zou tegen de huidige koers het aantal uitstaande aandelen (momenteel 6,3 miljoen) met ongeveer 950.000 stuks verminderen. Softimat had per 30 juni 6,84 miljoen EUR in kas (iets meer dan 1 EUR per aandeel). De langetermijnschuld bedraagt 361.000 EUR. In de loop van de komende weken zouden de cijfers van het hele boekjaar 2013 gepubliceerd moeten worden.

Een beursnotering heeft voor Softimat onder zijn huidige vorm weinig zin meer, tenzij de groep zich omvormt tot een vastgoedcertificaat. We zien enkel een kans als de koers onder de boekwaarde (3 EUR per aandeel) zou noteren. Beleggers moeten ook rekening houden met een erg lage liquiditeit.

Partner Content