South32

Iets meer dan een jaar na de afsplitsing van het voormalige moederbedrijf BHP Billiton kan South32 kan een vrij goed rapport voorleggen. De meeste activa bleven winstgevend.

De naam van de grondstoffengroep South32 verwijst naar de meridiaan die door Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika loopt – de drie continenten waar de groep actief is. South32 werd iets meer dan een jaar geleden afgesplitst van BHP Billiton. Vorig boekjaar was 61% van de onderliggende bedrijfskasstroom of ebitda afkomstig van de Australische activa. Daarna volgden Zuid-Afrika (23%) en Zuid-Amerika (18%). De activa concentreren zich rond aluminium en aanverwante (alumina, bauxiet) en steenkool. Daarnaast is South32 de grootste speler ter wereld in mangaanerts via Gemco in Australië en een joint venture met Anglo American (Samancor) in Zuid-Afrika. Mangaan wordt vooral in legeringen met bepaalde staalsoorten gebruikt. South32 bezit daarnaast ook de grootste zilvermijn ter wereld (Cannington in Australië) die ook lood en zink produceert.

In Colombia staat een productiefaciliteit van nikkelijzer (Cerro Matoso). Die is operationeel het enige overgebleven probleemactief van South32. In het eerste kwartaal boekte Cerro Matoso een verlies van 27 miljoen USD en vorige maand werd maar nipt een staking afgewend. De nikkelprijs viel begin dit jaar terug naar het laagste niveau sinds 2003. De voorraden liggen nog altijd hoog en volgens de marktleider Norilsk is ongeveer 70% van de nikkelproductie tegen de huidige prijs verlieslatend. Slaagt de herstructurering van Cerro Matoso niet, dan is de kans groot dat South32 al dan niet tijdelijk de stekker uit de mijn zal trekken.

South32 is een van de weinige mijngroepen met meer cash dan schulden. Aan het einde van het eerste kwartaal was er een nettokaspositie van 18 miljoen USD. De cijfers over dit boekjaar zullen nog rood kleuren vanwege een boekhoudkundige waardevermindering van ongeveer 1,7 miljard USD op verschillende activa van de groep. Volgens CEO Graham Kerr zijn de prijsstijgingen bij de meeste grondstoffen tijdens de eerste jaarhelft nog niet duurzaam. Kerr meent dat de overcapaciteit nog altijd het belangrijkste probleem is in de grondstoffensector en dat dit moet worden aangepakt.

Vanuit dat standpunt is het logisch dat South32 niet van plan is zich, ondanks de solide financiële positie, aan grote overnameavonturen te wagen. De eerder aangekondigde uitkoop van Anglo American in de mangaanjointventure is op korte termijn geen prioriteit meer, omdat South32 op een terugval van de mangaanprijs rekent. South32 heeft ook geen interesse in de steenkoolactiva die Anglo in de etalage heeft gezet.

De groep ligt op schema om de kosten dit boekjaar met 300 miljoen USD te verlagen. Tegen eind volgend jaar zal ongeveer een zesde van het werknemersbestand afvloeien. Ook de kapitaaluitgaven worden verlaagd tot 550 miljoen USD. Het is de bedoeling dat op termijn 40% van de onderliggende winst als dividend zal worden uitgekeerd.


Conclusie

South32 kan iets meer dan een jaar na de afsplitsing van het voormalige moederbedrijf BHP Billiton een vrij goed rapport voorleggen. Hoewel de grondstoffenprijzen naar dieptepunten zakten, bleven de meeste activa operationeel winstgevend en werden de schulden zelfs helemaal afgebouwd. Ondanks de sterke beursprestatie sinds begin dit jaar (+45%) is het aandeel tegen minder dan 0,9 keer de boekwaarde nog niet duur.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content