Suedzucker

Suedzucker is een groep die sinds jaar en dag wordt gecontroleerd door een coöperatie van zowat 30.000 suikerbietentelers.

Op 22 september verraste het management van Suedzucker, de grootste suikerproducent van Europa, in aangename zin door de verwachtingen voor het lopende boekjaar 2015-2016 (afsluitdatum 29 februari) te verhogen, nadat die de jongste jaren alleen maar waren verlaagd. Vorig jaar nog bijvoorbeeld moesten de aandeelhouders een ongemeen forse winstwaarschuwing slikken. Die was zo hevig dat de koers in één dag 20% lager dook. Dat was nooit eerder gebeurd sinds de beursintroductie in 1998. Vorige maand echter sprong de koers bijna 13% hoger, nadat de vork voor de omzetverwachting was opgetrokken van 6 à 6,3 miljard EUR naar 6,2 à 6,4 miljard EUR (analistenconsensus 6,35 miljard EUR) en de prognose voor de bedrijfswinst (ebit) van 50 à 150 miljoen EUR naar 180 à 230 miljoen EUR ging.

Die verwachting werd bij de aankondiging van de halfjaarcijfers vorige week bevestigd. De resultaten over de eerste zes maanden van het boekjaar (periode maart-augustus) lieten een omzetdaling zien van 4,3% (van 3,48 naar 3,33 miljard EUR), een terugval in de ebit van 8,6% (van 147 naar 134 miljoen EUR) en een scherpere daling van het nettoresultaat van 119 naar 85 miljoen EUR of -28,4% (0,22 EUR per aandeel). Zoals verwacht ligt de oorzaak voor het zakken van omzet en winst volledig in het suikersegment (omzet -10,3% en ebit van +68 naar -13 miljoen EUR). Maar de bedrijfsleiding kon aangeven dat in het tweede trimester de omzetdaling was verminderd en de ebit stabiliseerde. Het omslagpunt lijkt dus bereikt.

De Europese suikermarkt is heel specifiek en voor een groot deel nog afgeschermd. Al moet dat in 2017 grondig veranderen. Vandaag al spelen de invloeden van de wereldmarkt een grotere rol, sinds het Europese suikersubsidiebeleid enkele jaren geleden een grondige herstructurering heeft doorgemaakt. De kern van het beleid blijft het werken met suikerquota. Daarnaast beslist de Europese Commissie dan over import en export buiten die quota per seizoen.

Suedzucker is een groep die sinds jaar en dag wordt gecontroleerd door een coöperatie van zowat 30.000 suikerbietentelers. Maar ook een die het afgelopen decennium gediversifieerd heeft richting bio-ethanol (via beursgenoteerde dochter Crop Energies, een van de grootse spelers in Europa), vruchtenbereidingen (het nummer één in de wereld), vruchtenconcentraten (het nummer één in Europa) en specialiteiten (onder meer het nummer één in Europa voor diepgevroren pizza). In omzettermen is die spreiding al vrij ver gevorderd. In het eerste halfjaar van het boekjaar 2015-2016 stond het suikersegment voor 45% van de groepsomzet, maar de rendabiliteit van de andere activiteiten is met 8,1% ebit-marge niet echt aan de hoge kant. De diversificatie gebeurde dan ook erg dicht bij de traditionele activiteiten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld AB Foods, een aandeel dat hoge toppen blijft scheren door de diversificatie richting retail met de hippe keten Primark.

Conclusie

Voor ons is het cruciaal dat er licht is aan het eind van de tunnel en dat dus de bodem voor de suikerprijs en voor het resultaat Suedzucker bereikt lijken. El Nino kan meehelpen om de suikerprijs op de wereldmarkt op te krikken. Blijft een kansrijk turn-aroundverhaal voor de komende twaalf maanden.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content