Syngenta

De Zwitserse gewasbeschermingskampioen Syngenta is een must voor het thema landbouw op lange termijn.

De Zwitserse gewasbeschermingskampioen Syngenta maakte prima verkoopcijfers over het eerste kwartaal bekend. De omzet kwam uit op 4,68 miljard USD, een toename met 2% tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar (4,57 miljard). De stijging loopt wel op tot 5% als we constante wisselkoersen hanteren. Dat zijn zeer degelijke cijfers als we er rekening mee houden dat de uitzonderlijke strenge en lange winter in de Verenigde Staten de verkoopcijfers negatief heeft beïnvloed. De verkopen in Noord-Amerika liepen met 8% terug (-7% zonder wisselkoersschommelingen). Noord-Amerika staat voor 26% van de groepsomzet. Als we even abstractie maken van de Verenigde Staten, is er geen sprake van een omzetklim met 2%, maar met +7% in het eerste trimester, dankzij vooral Europa (+8%), maar ook Latijns-Amerika (+5%) en Azië (+6%).

Syngenta ontstond in 2000 uit de fusie van de agribusinessactiviteiten van Novartis en AstraZeneca. Syngenta is internationaal de challenger van Monsanto, waarbij de Amerikanen het marktleiderschap hebben in de zadenbusiness. Syngenta is dan weer de wereldwijde nummer één in gewasbescherming (3,24 miljard USD omzet in het eerste kwartaal; 69% van de groepsomzet) met een resem aan selectieve en niet-selectieve herbiciden (gewasbeschermingsmiddelen tegen onkruid), fungiciden (middelen tegen schimmelziekten) en insecticiden (middelen tegen insecten). In de meeste gewassen is Syngenta de nummer één of twee van de wereld, met sterke groeiers als Durivo, Seguris, Vibrance en Elatus. De nieuwe producten die de voorbije vijf jaar op de markt werden gebracht en in 2009 een verkoopcijfer van amper 20 miljoen USD haalden, zaten vorig jaar al boven 500 miljoen USD.

De gewasbescherming was duidelijk dominant in de groei van het zakencijfer in de periode januari-maart. De omzet steeg met 4% (+6% bij constante wisselkoersen), ondanks een achteruitgang met 11% in Noord-Amerika. Er was een dubbelcijferige omzetgroei in Europa (+13%) en ook 6% groei in Latijns-Amerika en Azië. In de zadenbusiness draait het in de eerste plaats om mais en sojabonen. Syngenta kende de jongste jaren flink wat succes met de verkoop van het zaad van triple-stacked mais (een combinatie van genetisch gemodificeerd mais met ingebouwde resistentie tegen twee belangrijke onkruidverdelgers). Het afgelopen decennium kan Syngenta in de zadenbusiness toch een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 15% laten optekenen. Maar in het eerste trimester ontgoochelde Latijns-Amerika met een 12% lagere omzet, vooral te wijten aan muntdalingen, want bij constante wisselkoersen bleef de teruggang beperkt tot -2%.

Op groepsniveau daalde de omzet van 1,28 naar 1,26 miljard USD (-2%; zonder wisselkoersschommelingen spreken we over een vooruitgang van 2%). CEO Michael Mack heeft de ambitie tegen 2020 een jaaromzet van 20 miljard USD in gewasbescherming en de zadenbusiness (14,7 miljard in 2013) te realiseren.

Conclusie

Na een zwakke koersprestatie vorig jaar belandde het aandeel in de voorbeeldportefeuille. We betalen ruim 18 en 16 keer de verwachte winsten voor dit en volgend jaar. De verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt 12 voor 2014. Een must voor het thema landbouw op lange termijn.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content