Technip

De aandeelhouders van Technip beleven een moeilijk jaar.

De Europese oliedienstensector ligt, op zijn zachtst gezegd, niet in de bovenste lade van de analisten (zie ook p. 1). De olie- en gasmultinationals gaan spaarzamer dan in het verleden om met investeringen en dat drukt het aantal orders en de marges voor de dienstenspelers. Ook de aandeelhouders van Technip beleven een moeilijk jaar.

In de wereld van de oliedienstensector is het Franse Technip met 38.000 werknemers een toonaangevende speler met belangrijke troefkaarten. Een eerste troefkaart is het brede activiteitenterrein. Technip heeft vooreerst een offshore- en onshore-afdeling, waar het eerste gaat om de installatie van boorplatforms op zee en het tweede hoofdzakelijk om lng en schaliegas. Daarnaast is er ook de afdeling Subsea, die slaat op flexibele pijpleidingen. Technip is absolute wereldtop, met een unieke, verticale integratie in het ontwerpen van flexibele pijpleidingen die worden gebruikt voor diepzeeboringen. Bijna alle nationale en internationale olie- en gasreuzen behoren tot het klantenbestand van het Franse oliedienstenbedrijf, zoals Exxon Mobil, Total, BP en Petrobras.

Een tweede troefkaart is de wereldwijde aanwezigheid. Technip is actief op alle continenten en dit al decennialang. Zo werken evenveel mensen in Azië als in Europa (8900) voor Technip. In Azië is men al sinds 1982 actief. In Noord- en Zuid-Amerika dateert de aanwezigheid al van in de jaren zeventig en is men ook goed vertegenwoordigd (3900 werknemers in Noord- en 4300 in Zuid-Amerika).

De jaarcijfers 2013 gaven geen negatieve verrassingen. De groepsomzet van 9,3 miljard EUR (5,2 miljard offshore-onshore en 4,1 miljard Subsea) was conform de eigen vooruitzichten in oktober, net als de marges van 6,7% (prognose tussen 6,5 en 7%) voor offshore-onshore en 14,3% (prognose minstens 14%) voor Subsea. In het voorjaar kon de koers dan ook een deel van het verlies na een winstwaarschuwing in het vierde trimester van 2013 goedmaken. Maar met de halfjaarcijfers in volle zomervakantie was het weer raak, ondanks een recordorderboek van 19,9 miljard EUR eind juni. De bedrijfstop kon wel blijven bij de bedrijfswinstmarge (ebit) van (minstens) 12% bij een omzet tussen 4,6 en 4,9 miljard EUR voor Subsea. Subsea zorgt voor circa 45% van de omzet, maar wel voor twee derde van de winst omdat de marges in offshore-onshore beduidend lager liggen. Voor offshore-onshore ligt de omzetprognose voor dit jaar in de vork 5,55 tot 5,8 miljard EUR, maar werd de prognose voor de ebit-marge bij de halfjaarcijfers verder verlaagd, van 6 à 7% naar 5 à 6%.

De winst 2014 zal, volgens analisten, in de buurt van 4,5 EUR per aandeel liggen. Voor 2015 toont Technip zich wel optimistisch voor Subsea, met een stijging van de marges richting 15 à 17% en een omzet boven 5 miljard EUR. Voor offshore-onshore werd de omzetverwachting wel verhoogd tot circa 6 miljard EUR, maar met stabiele marges.

Conclusie

Het orderboek is goed gevuld en dus geen probleem. Tegen 14 keer de verwachte winst voor 2014 en 7 keer de verhouding tussen ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel nog vrij goedkoop, vooral gezien de verwachte winstgroei voor 2015. We bekijken een heropname in de Inside Selectie en het aandeel wordt zo dan een kandidaat voor de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content