Telenet

Bij Telenet komt geen regulier dividend, geen kapitaalvermindering en geen aandeleninkoop.

John Porter, de CEO van Telent, zei bij de publicatie van de tweede kwartaalcijfers: ‘Het is niet de vraag of er een aandeelhoudersvergoeding komt, de vraag is wanneer’. De Australiër liet verstaan dat het scenario waarbij een extra dividend wordt uitgekeerd een grote kans zou maken. Het persbericht van vorige donderdag, waarin wordt gesteld dat er dit jaar helemaal geen aandeelhoudersvergoeding komt, kwam voor analisten en beleggers dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Er komt geen regulier dividend, geen kapitaalvermindering en ook geen aandeleninkoop. Telenet verwijst naar de huidige operationele omgeving om de beslissing te verantwoorden.

Strikt genomen pleegt Telenet geen woordbreuk, want er werd nooit formeel beloofd dat de uitkering voor dit jaar zou zijn. Het spreekt voor zich dat beleggers wel ontgoocheld zijn, wat de koerscorrectie verklaart. De hamvraag is natuurlijk wat de strategie is achter die beslissing. Liberty Global bezit bijna 57% van Telenet en de Amerikaanse kabelgroep is bijgevolg ook dominant in de raad van bestuur, die de beslissing nam waarvan ze dus zelf het slachtoffer is. Telenet moet dus een goede reden hebben om liquiditeiten in het bedrijf te houden.

De vrije kasstroom wordt dit jaar geschat op 230 à 240 miljoen EUR. Dat bedrag vormt geen plafond voor een mogelijke uitkering, want Telenet heeft de voorbije jaren herhaaldelijk gebruikgemaakt van de lage rente om de dividenduitkeringen te financieren met extra schulden. De groep heeft nog steeds extra ruimte om dit te doen, want de schuldgraad in verhouding tot de bedrijfskasstroom (ebitda) is in het tweede kwartaal zelfs gedaald van 3,8 naar 3,6. In het kader van bestaande overeenkomsten met schuldeisers mag Telenet die ratio verhogen naar 4,5.

Dat de kabelgroep de beschikbare middelen niet uitkeert, kan verschillende redenen hebben. Zo kan Telenet extra voorzichtig zijn geworden na de komst van de streamingdienst Netflix en de verwachte impact ervan op de inkomsten uit televisie. De groep ging al in de tegenaanval met de aankoop van een participatie van 50% in De Vijver Media, een nieuwe overeenkomst met productiehuis HBO en de ontwikkeling van eigen producties. Telenet heeft de prognoses voor de groei van de ebitda vorige maand nog bevestigd. Netflix kan daarom een gedeeltelijke, maar nooit volledige verklaring zijn.

Een meer aannemelijk scenario is dat Telenet op een overname broedt. Met name Mobistar wordt daarbij vaak als prooi genoemd. Niet voor het eerst trouwens, gezien de complementariteit van beide groepen. Een dergelijke transactie houdt zeker steek, omdat Telenet niet over een mobiel netwerk beschikt en capaciteit moet huren bij Mobistar. Het geld dat Telenet in kas houdt en de bijkomende leningscapaciteit waarover de groep beschikt, zouden in principe moeten volstaan om Mobistar los te weken van France Telecom. Een andere piste is dat moederhuis Liberty de koers bewust naar omlaag haalt om tegen een lagere koers een nieuw overnamebod te kunnen lanceren.

Conclusie

Met het oog op de beloofde aandeelhoudersvergoeding verhoogden we enkele weken geleden het advies naar ‘houden’. Nu liggen de kaarten anders. Zonder extra vergoeding weegt de hoge waardering namelijk zwaarder door. Vandaar dat we aanraden om voorlopig geen nieuwe posities in te nemen.

Advies: afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content