Telenet

De aankondiging van de overname van Base werd door de aandeelhouders van Telenet nog op applaus onthaald, maar nu duidelijk is dat voor de baten eerst de lasten komen, is het enthousiasme al wat minder groot.

De tegenvallende kwartaalcijfers van Telenet en het vooruitzicht op minstens één overgangsjaar deden het aandeel geen goed. Vorig jaar werd de mobiele dochter van het Nederlandse KPN voor 1,33 miljard EUR gekocht. Base brengt een eigen mobiel netwerk mee en heeft ook een stevige voet aan de grond in Wallonië, tot dan toe grotendeels een blinde vlek voor Telenet. Het is de bedoeling de klanten van Base ook warm te maken voor de kabelproducten van Telenet.

Maar eerst moet Base worden geïntegreerd, en dat kost heel wat geld. Aanvankelijk werd een bedrag van 240 miljoen EUR vooropgesteld, maar dat werd opgetrokken naar 300 miljoen EUR. Daarvan is 250 miljoen EUR bestemd voor investeringen in het mobiele netwerk. Naast de kosten werden ook de verwachte synergievoordelen opgetrokken van 150 naar 220 miljoen EUR. De belangrijkste kostenpost die vanaf 2018 wegvalt, is de huur van het Mobistar- netwerk. De huurprijs wordt bepaald op basis van het dataverkeer, dat explosief groeit. Een eigen mobiel netwerk is dus een noodzaak. De integratie van Base moet tegen 2018 afgerond zijn, maar de kostenbesparingen zullen zich pas ten volle vanaf 2020 realiseren. Base zal dus eerst de marges drukken, maar is een investering in toekomstige groei.

Voor het volledige boekjaar wordt een omzetgroei van 0 tot 2% vooropgesteld. De bedrijfskasstroom (ebitda) zal stabiel blijven. De cijfers van het voorbije eerste kwartaal bleven onder de verwachtingen. Omzet en ebitda stegen met respectievelijk 5 en 2%. De financiële lasten stegen met 68% door hogere rente-uitgaven, terwijl Telenet ook een verlies boekte op rentederivaten. Met een schuldpositie van 5 miljard USD of 4 keer de ebitda is het cruciaal de rente-uitgaven onder controle te houden. Telenet dekt zich daarom in tegen rentestijgingen met financiële producten, maar door de aanhoudende rentedaling leverde dat een verlies van 59 miljoen EUR op. De vrije kasstroom was in het eerste kwartaal 69 miljoen EUR negatief door het derivatenverlies, tegenover +24,6 miljoen EUR in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Telenet maakt zich sterk dat de vrije kasstroom over het volledige boekjaar tussen 175 en 200 miljoen EUR zal uitkomen.

Telenet verloor abonnees bij kabeltelevisie maar bij breedbandinternet, vaste telefonie en mobiele telefonie was er groei. De gemiddelde omzet per gebruiker ging op jaarbasis met 5% vooruit. De ebitda-marge op groepsniveau daalde wel naar 47,7%, tegenover gemiddeld 52,2% in 2015. Met zowel een vast als een mobiel aanbod kan Telenet eindelijk naar de zakelijke markt lonken. Daar ligt ook het grootste groeipotentieel. Via de participatie in mediagroep De Vijver wil Telenet zich op termijn ook op de advertentiemarkt storten.


Conclusie

Dit en volgend jaar worden overgangsjaren voor Telenet, waarin de integratie van Base de basis moet leggen voor toekomstige groei. De koersreactie illustreert dat dat voor beleggers op korte termijn een weinig aantrekkelijk perspectief is, zeker omdat er ook geen dividend is om zich aan op te trekken.

Advies: afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content