Texaf onthaalt onteigening positief

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De goede prijs die Texaf krijgt voor de onteigening van een grond, bewijst dat de Congolese overheid erkent dat de vennootschap belangrijk is voor de vastgoedontwikkeling in Kinshasa.

Onteigening, het is de schrik van elke eigenaar, zeker in een land als de Democratische Republiek Congo. En toch liep het management van Texaf er op de jaarvergadering goedgeluimd bij. Het is best tevreden met de 5,4 miljoen dollar (1 miljoen onmiddellijk betaald en de rest in schijven tot eind 2018), die de Congolese overheid bereid is te betalen voor 10.637 vierkante meter grond aan de rand van de site van Utexafrica,in het stadscentrum van Kinshasa. Die grond is slechts deels bebouwbaar. De prijs van 500 dollar per vierkante meter voor de onteigeningsprocedure bewijst dat de waarde van de gronden hoog is. Maar het toont ook aan dat de Congolese overheid Texaf ernstig neemt en erkent dat de vennootschap belangrijk is voor de vastgoedontwikkeling in Kinshasa. Ook de kijk op de toestand in Congo is wat rooskleuriger geworden. Er is een gematigd optimisme, na een donkere periode.

De cijfers voor het eerste kwartaal voldeden aan de verwachtingen met 4,2 miljoen euro aan huuropbrengsten (+6%) en een halvering van het verlies bij Carrigrès (zandsteengroeve in Kinshasa, nog minstens 40 jaar reserves), ondanks een 43 procent lagere omzet van 0,32 miljoen euro. De omzet ligt wel in lijn met de tweede helft van 2017. In het jaarrapport werd ook een nieuwe berekening van het vastgoed gepubliceerd: 313 miljoen euro (89,4 euro per aandeel), tegenover een boekwaarde van 99,1 miljoen euro op basis van 800 dollar vierkante meter voor bebouwbare grond in het centrum van Kinshasa.

Het jaarrapport over 2017 gaf een heel gemengd beeld bij de holding die hoofdzakelijk actief is in vastgoed in Congo. Het goede nieuws was dat de vastgoedactiviteit sterk bleef presteren. Het gaat om gebouwen en gronden op toplocaties in Kinshasa, die bovendien – en dat is essentieel – goed beveiligd zijn. De huurinkomsten zijn verder gestegen met 10 procent tot 16,7 miljoen euro. Het recurrente bedrijfsresultaat (rebit, zonder eenmalige elementen) klom met 12,3 procent tot 8,85 miljoen euro.

De impact van de belabberde economische toestand zien we wel heel duidelijk bij Carrigrès. De omzet van de groeve is in 2017 met 51 procent teruggevallen tot amper 1,6 miljoen euro. De rebit ging voor het eerst in vele jaren in het rood tot -0,89 miljoen euro. Omdat er geen onmiddellijk uitzicht op beterschap was, werd vorig jaar een waardevermindering van 3,36 miljoen euro genomen op Carrigrès, waardoor het bedrijfsresultaat (ebit) dieprood kleurt (-4,45 miljoen euro). De nettowinst viel terug met 17 procent tot 4,54 miljoen euro, of een daling van 1,54 naar 1,28 euro per aandeel. Het dividend klom desondanks naar 0,81429 euro per aandeel bruto (0,57 euro per aandeel netto), of een toename met 19 procent.

Texaf kan de komende tien jaar nog sterk groeien met zijn vastgoedprojecten, inclusief de ontwikkeling van 1500 à 2000 woningen op de 104 hectare buiten Kinshasa (Kinsuka), naast kantoren, villa’s en appartementen in de hoofdstad. In het centrum heeft Texaf een het nieuwe, grote residentiële project Bois Nobles aangevat. In totaal gaat het om 84 wooneenheden, waarvan de eerste fase (36 wooneenheden, met 12 villa’s en 24 appartementen) in de zomer op de markt komen met een verhuurpotentieel van 1,6 miljoen euro. Het management mikt voor 2018 op een vergelijkbare rebit uit de vastgoed- en de zandsteengroeveactiviteiten als vorig jaar.

Conclusie

Op lange termijn blijft het koerspotentieel van Texaf groot en intact. De politieke onzekerheid over het lot van president Kabila zit in de lage koers verrekend. Mocht die toch extra op de koers gaan wegen, dan is dat een mooie kans voor de waardezoekende langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 29,4 euro

Ticker: TEXF BB

ISIN-code: BE0974263924

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 104 miljoen euro

K/w 2017: 23

Verwachte k/w 2018: 21

Koersverschil 12 maanden: -8%

Koersverschil sinds jaarbegin: -2%

Dividendrendement: 2,8%

Partner Content