Aankopen via Tubize

45,65 EUR – 2B

Eerder dit jaar ontstond wat twijfel over UCB. Vandaar dat de koers in het tweede kwartaal bijna 25% van zijn marktwaarde kwijtraakte. Dat was te begrijpen. De voorbije jaren waren overgangsjaren voor de Belgische farmagroep die in volle winstontwikkeling zit. Dat geldt ook voor heel wat andere westerse farmabedrijven. De winst voor dit jaar zal wellicht niet of nauwelijks afwijken van die van het boekjaar 2010 (circa 2 EUR per aandeel; UCB-prognose 2013: 1,90 à 2,05 EUR per aandeel). 2011 is het jaar waarin voor zijn meest verkochte middel Keppra (middel tegen epilepsie) de generische concurrentie, na de VS, ook in Europa volop is beginnen te spelen. De groep had enkele jaren daarvoor al haar andere sterproduct, Zyrtec (anti-allergicum), ex-patent zien gaan.

Vorig jaar was opnieuw sprake van enige omzettoename (+7%, tot 3,46 miljard EUR) na een omzetstagnatie van 3,2 miljard EUR voor 2010 en 2011. Idem dus voor de winstevolutie met 1,99 EUR per aandeel voor 2010, 1,89 EUR voor 2011 en 2,14 EUR vorig jaar. UCB kon dat patentverval opvangen omdat het beschikt over drie nieuwe stergeneesmiddelen, die het de jongste jaren op de markt heeft gebracht. Cimzia (ziekte van Crohn en reumatoïde artritis) is het meest beloftevolle nieuwe geneesmiddel, met een verwachte piekverkoop van 1,5 miljard EUR. Ook voor Vimpat (net als Keppra een middel tegen epilepsie) verwacht de UCB-top dat het de status van blockbuster (jaarlijkse verkopen boven 1 miljard dollar) kan bereiken, met een gepronostikeerde piekverkoop van 1,2 miljard EUR. Tot slot is er Neupro (ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom), waarvoor de ambitie met 400 miljoen EUR als piekverkoop een stuk bescheidener zijn.

De drie nieuwkomers haalden vorig jaar samen een verkoopcijfer van 944 miljoen EUR omzet, of bijna de helft meer dan in 2011. Individueel bekeken blijven Cimzia (467 miljoen EUR) en Vimpat (334 miljoen EUR) het uitstekend doen, met een respectievelijke omzetgroei van 50 en 53%. Neupro hinkt in groei slechts lichtjes achterop, met +38%, tot 113 miljoen EUR. Samen lagen de verkopen voor het eerst hoger dan voor Keppra, deels doordat de omzet van Keppra opnieuw met 13% zakte, tot 838 miljoen EUR. Vooral in Europa maakte de verkoop een duik (-28%).

De koers kwam vooral onder druk na de bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers eind april. Maar de halfjaarresultaten leren dat de trage start in de verkopen in de eerste maanden maar een tussentijdse dipje waren, al werd de omzetdaling met 9% van in het eerste trimester niet volledig opgehaald: de 1,66 miljard EUR groepsomzet lag 3% lager dan in het eerste semester van 2012. Keppra zag de verkopen verder verschrompelen (-19%, tot 361 miljoen EUR) en dat werd niet volledig gecompenseerd door de groei bij de nieuwe sterren: +30% voor Cimzia (272 miljoen EUR) op jaarbasis, +23% voor Vimpat (185 miljoen EUR) en +48% voor Neupro (80 miljoen EUR). In het eerste kwartaal hadden Cimzia, Vimpat en Neupro voor het eerst samen lagere verkopen laten optekenen dan het trimester daarvoor. Maar dat was slechts een accident de parcours, want duidelijk niet meer het geval in het tweede kwartaal.

Al enkele maanden willen we het UCB-aandeel in portefeuille opnemen, maar in de buurt van 45 EUR vinden we toch dat we te dicht bij de faire waarde zitten (rating 2B). Met (Financière de) Tubize is er echter een perfect alternatief. Die monoholding is met 66,37 miljoen UCB-aandelen (op 30/6) veruit de grootste aandeelhouder van het biofarmabedrijf (36,2%). De intrinsieke waarde van een Tubize-aandeel bedraagt afgerond 63 EUR, zodat de beurskoers (38,5 EUR) een forse holdingdiscount van 39% inhoudt. Bovendien is de verhandelbaarheid voldoende (9 à 10.000 stukken gemiddeld per dag) en blijft UCB een kansrijk overnamedoelwit de komende jaren. Daarom verhogen we het advies voor Tubize naar ‘koopwaardig’ (rating 1B) en zetten we een aankooplimiet voor de voorbeeldportefeuille.

Eerste positie

Partner Content