Umicore

De vraag naar een aantal zeldzame metalen wil niet meewerken, maar de vooruitzichten van Umicore op lange termijn blijven heel solide.

Dat wordt onderstreept door de omzetstijging met 10% in het derde kwartaal. De materialengroep heeft drie ijzers in het vuur om zijn resultaten de volgende jaren hoger te duwen. Vooreerst is er de capaciteitsuitbreiding in de recyclageactiviteit, daarnaast is er de stijgende vraag naar performante herlaadbare batterijen en tot slot is er de toenemende verkoop van autokatalysatoren. De recyclageactiviteit was lange tijd het goudhaantje van het bedrijf, maar de voorbije jaren wogen de dalende edelmetaalprijzen op de rendabiliteit van die afdeling, waardoor ook de winstcijfers van Umicore in 2012, 2013 en 2014 daalden. Dit jaar lijkt het winsttij te keren en kan de recurrente bedrijfswinst (rebit) een kwart hoger springen.

Maar bij de jongste kwartaalupdate moesten de verwachtingen lichtjes worden bijgesteld door nieuwe tegenwind in de recyclageactiviteit. Selenium, tellurium, en indium, het zijn niet de bekendste stoffen, maar Umicore recycleert die materialen uit elektronisch afval om ze te verkopen aan onder meer China. De vraag naar en de prijs van die materialen is echter gedaald door voorraadafbouw in China. Dat type materialen is goed voor een derde van de ebit in de recyclagetak. De evolutie van de edelmetaalprijzen blijft dan ook de heel moeilijk te voorspellen variabele in de resultaten van Umicore. Vanaf volgend jaar kunnen prijsdalingen wel worden opgevangen door de uitbreiding van de recyclagecapaciteit met 40%, een investering die afgerond is en volgend jaar volop kan renderen.

Dalen de prijzen niet verder, of stijgen ze opnieuw, dan kunnen de aandeelhouders opnieuw rekenen op een forse stijging van de winst in de recyclagetak. De aarzeling in de recyclagetak wordt intussen meer dan opgevangen door een sterke groei van de verkoop van herlaadbare batterijen en katalysatoren. De omzet van de katalysatoren steeg in het derde kwartaal met 19%. De verkoop spint garen van de aantrekkende autoverkoop in Europa en Noord-Amerika, een grotere vraag naar een voor Umicore lucratief type van dieselkatalysatoren, en de steeds strengere milieunormen.

Umicore slaagt er ook in het marktaandeel verder op te krikken. Daarnaast werpen ook de investeringen in de toegang tot de katalysatorenmarkt voor zware dieselvoertuigen vruchten af. De energieafdeling, zeg maar de verkoop van herlaadbare batterijen, deed het met een omzetstijging van 24% nog beter. Umicore is heel goed gepositioneerd om materialen te leveren voor de productie van li-ionbatterijen die dienst doen in draagbare elektronica, en ziet ook de verkoop van materialen voor batterijen voor elektrische en hybride wagens aantrekken. Deze laatste soort wagens stimuleert China ook meer en meer.

Conclusie

De goede vooruitzichten op lange termijn zitten bij een koers-winstverhouding van 17 al voor een stuk in de koers verwerkt. De beursmalaise van afgelopen zomer creëerde een mooi instapmoment of een kans om de positie aan te vullen. Recent herstelde de koers fors. Toch blijft er, zeker op langere termijn, nog voldoende opwaarts potentieel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content