Het kwartaalrapport van Vale, de grootste producent van ijzererts ter wereld, leverde een gemengd beeld op. Het spreekt voor zich dat er, in een omgeving van dalende ijzerertsprijzen, geen recordwinsten inzaten. De gemiddelde verkoopprijs van een ton ijzererts daalde in de periode van april tot juni naar minder dan 85USD, bijna 18% lager dan een jaar eerder. De ijzerertsprijs dook zo in juni naar het laagste niveau in bijna vier jaar. Toch was er ook goed nieuws van de productiezijde. Vale produceerde in het tweede kwartaal 79,4 miljoen ton ijzererts, of 13% meer dan een jaar eerder. De Braziliaanse groep verkocht 76,9 miljoen ton, 6,6% meer dan een jaar eerder. Vale is echter meer dan enkel ijzererts. De groep is – na het Russische Norilsk – ook de grootste nikkelproducent ter wereld. De verkoopvolumes bij nikkel namen met 3,1% toe, tot 67.000 ton, terwijl ook de gemiddelde verkoopprijs 17% hoger klom.

Op groepsniveau daalde de omzet met 7,1%, tot 9,9 miljard USD, iets boven de verwachtingen. De nettowinst van 1,43 miljard USD was niet vergelijkbaar met een jaar eerder vanwege te veel uitzonderlijke elementen, zoals waardeverminderingen en valutaschommelingen. Vale schreef 500 miljoen USD af op het Simandou-project in Guinee. Op de verlieslatende Integra-steenkoolmijn in Australië werd 274 miljoen USD afgeboekt. De waardeverminderingen in het tweede kwartaal brengen het totaal aan afboekingen sinds 2012 op 7,1 miljard USD.

De achteruitgang van de bedrijfskasstroom of ebitda (4,1 miljard USD) bleef beperkt tot 16%. Vale is, ondanks de lagere ijzerertsprijs, niet echt pessimistisch. De groep mikt, net zoals sectorgenoten Rio Tinto en BHP Billiton, op het wegvallen van een deel van de productiecapaciteit in China. De Chinese aanbieders van ijzererts kampen met hogere productiekosten, omdat de ertsen minder rijk zijn. Naar schatting 20 tot 30% van de mijnen zijn intussen gesloten, en die beweging is nog niet afgerond. China staat in voor 67% van de totale vraag naar ijzererts voor de productie van staal. Voor staalproducenten in China is het intussen goedkoper om ijzererts in te voeren dan om die lokaal aan te kopen.

Vale ziet de werelwijde vraag naar staal dit jaar met 3 tot 3,5% aantrekken. De PMI-index, die de activiteit van de Chinese verwerkende industrie meet, kwam vorige maand alvast boven de verwachtingen uit. Doemscenario’s over de Chinese economie zijn voorlopig dan ook niet meer aan de orde. Dat neemt niet weg dat het overaanbod op de ijzerertsmarkt nog niet zo snel zal verdwijnen. Naast Vale hebben ook Rio en BHP hun productie in het tweede kwartaal met respectievelijk 11 en 19% opgetrokken. De schattingen over de omvang van het surplus lopen nogal uiteen, maar het overschot zal in elk geval het hoogst zijn sinds 2006. Een teken van efficiëntie is dat de kapitaaluitgaven voor onderhoud in de eerste jaarhelft met 21% daalden.

Conclusie

Ondanks de afschrijvingen en de lagere ijzerertsprijs is Vale nog steeds winstgevend. Dat vinden we geruststellend. IJzererts lijkt bovendien stilaan uit te bodemen. De verwachtingen zijn niet erg hoog gespannen en tegen 8 keer de verwachte winst voor dit en volgend jaar en 1,1 keer de boekwaarde is het aandeel echt te goedkoop.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content