Vastgoed Texaf staat pal

President Joseph Kabila, Addis Abeba, Ethiopië, 24 februari 2013. © Reuters

De vastgoedactiviteit van de holding in Congo blijft sterk presteren, maar politieke onzekerheid en een lege staatskas wegen op de resultaten van Texaf.

De economische toestand in de Democratische Republiek Congo (DRC) is er in de eerste zes maanden van 2017 niet op verbeterd, wel integendeel. De politieke toestand zit muurvast: president Kabila maakt geen aanstalten om op te stappen, al is zijn ambtstermijn sinds eind vorig jaar verstreken. Verkiezingen staan nog niet meteen voor de deur. Dat maakt dat de veiligheidssituatie verslechtert en de toestand explosief blijft. De staatskas is leeg en er is een groot tekort aan deviezen. Meer is niet nodig ter verklaring van een zeer gemengd halfjaarrapport bij de holding Texaf, die hoofdzakelijk gericht is op vastgoed in onze voormalige kolonie.

Het goede nieuws is dat de vastgoedactiviteit sterk blijft presteren. Het gaat om gebouwen en gronden op toplocaties in Kinshasa, die bovendien _ en dat is essentieel _ goed beveiligd zijn. De huurinkomsten zijn gestegen met 8 procent tot 8,9 miljoen euro. Ter vergelijking, in 2010 bedroegen die inkomsten nog 7,75 miljoen euro voor het volledige jaar. Het recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfsresultaat (rebit) klom zelfs met een fraaie 25 procent naar 4,05 miljoen euro. De rebit-marge is dan ook de hoogste in jaren. De omzetgroei kwam er dankzij het in gebruik nemen van nieuwe appartementen in het project Clos des Musiciens (vier gebouwen met in totaal 33 appartementen). Die zijn intussen allemaal verhuurd ondanks de erg lastige economische en politieke situatie.

De impact van de belabberde economische toestand zien we wel heel duidelijk bij Carrigrès, een zandsteengroeve in Kinshasa die nog voor minstens veertig jaar reserves heeft. Dat is het slechte nieuws. De omzet is in het eerste halfjaar met liefst 46 procent teruggevallen tot amper 0,96 miljoen euro. Het recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfsresultaat (rebit) ging voor het eerst in vele jaren nog eens in het rood tot -0,45 miljoen euro. Dat is een rechtstreeks gevolg van de lege staatskas, waardoor onder meer geen investeringen in wegenbouw plaatsvinden.

De rebit op groepsniveau klimt daardoor ‘slechts’ met 4 procent tot 3,6 miljoen euro. De nettowinst is verschrompeld tot 0,33 miljoen euro (-88%). Dat komt door een waardevermindering van 3,36 miljoen euro op Carrigrès. Die kwam er omdat niet meteen uitzicht is op beterschap. Voorlopig leidt dat niet tot een bijsturing van het dividendbeleid (jaarlijks +20%). Want de Texaf-groep heeft de mogelijkheid de komende tien jaar nog sterk te groeien in de ontwikkeling van vastgoedprojecten, inclusief de promotie van 1500 à 2000 woningen op de 104 ha buiten Kinshasa (Kinsuka) naast kantoren en villa’s/appartementen in de hoofdstad. In verband met het Kinsuka-project is er de samenwerking met de befaamde architect Alexander D’Hooghe. Dat unieke residentiële project is gericht op de verkoop en niet op de verhuring. In het centrum is begonnen aan een nieuw, groot residentieel project. Bois Nobles zal liefst 84 wooneenheden tellen en wordt in twee fasen gerealiseerd. De eerst fase (36 wooneenheden) moet in de tweede helft van 2018 afgerond zijn. Het management mikt voor de tweede jaarhelft op een vergelijkbare rebit uit de vastgoedactiviteiten als in de eerste jaarhelft.


Conclusie

Het winstpotentieel op langere termijn blijft groot en intact. Maar op korte termijn beleeft Texaf een moeilijke periode door het gebrek aan deviezen en de politieke onzekerheid rond president Kabila. Mocht dat op de koers wegen, dan biedt dat een mooie kans voor de waardezoekende langetermijnbelegger.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 120 miljoen euro

K/w 2016: 22

Verwachte k/w 2017: 21

Koersverschil 12 maanden: +8%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3,5%

Dividendrendement: 1,7%

Partner Content