Vedanta Resources

Vedanta Resources heeft het afgelopen decennium een sterk groeiverhaal geschreven, waardoor het tot de top acht van de meest gediversifieerde mijnbouwgroepen ter wereld behoort.

Vedanta Resources, dat wordt gecontroleerd door de Indiase miljardair Anil Agarwal en sinds 2003 noteert op de beurs van Londen, is een ruim gediversifieerde grondstoffengroep, die dezer dagen tegen de trend in hoger ging, omdat een fusie is goedgekeurd met energiedochter Cairn India. Vedanta slorpt Cairn India op, waarbij de aandeelhouders per Cairn India-aandeel, naast een gewoon aandeel van Vedanta, ook nog een preferentieel aandeel krijgen. Dat houdt een premie van 7,3% in. Daardoor zal het gewicht van India, momenteel twee derde van de inkomsten (64%), verder toenemen. Vedanta is nu al incontournable in India, want het zorgt voor 89% van het zinkaanbod, 50% van lood, 48% van aluminium, 29% van koper en 27% van olie en staat zo voor 0,3 van het bruto binnenlands product (bbp) van de grootste democratie ter wereld.

Vedanta Resources heeft het afgelopen decennium een sterk groeiverhaal geschreven, waardoor het tot de top acht van de meest gediversifieerde mijnbouwgroepen ter wereld behoort, met een jaaromzet voor boekjaar 2014-2015 van bijna 13 miljard USD (afsluitdatum 31 maart). Het groeipotentieel is bijzonder groot als we weten dat de gemiddelde Indiër bijvoorbeeld maar 1,5 kilogram (kg) per jaar aan aluminium consumeert, of minder dan een kwart van de 6,6 kg voor de gemiddelde wereldburger en 15,4 kg voor de gemiddelde Chinees. Voor staal, koper, zink en olie zien we dezelfde verschillen met het wereldgemiddelde en China.

In het afgelopen boekjaar 2014-2015 haalde Vedanta 39% van de bedrijfskasstroom (ebitda) uit olie en gas (Cairn India) dankzij de spectaculaire ontwikkeling van het wereldklasseproject Rajasthan (meer dan 200 miljoen vaten jaarlijkse productie). Koper droeg afgelopen boekjaar amper 7% bij tot de ebitda door problemen in de nochtans grote Konkola-kopermijn in Zambia. Zink is de tweede winstbron (37% ebitda-bijdrage). In tegenstelling tot olie en koper is de zinkprijs wel al ten gunste gekeerd door een dreigend tekort in 2016-2017. Vedanta beschikt met het Indiaanse HZL over de tweede grootste zinkproducent ter wereld. Daarnaast is er het Gamsberg-project in Namibië, het grootste nieuwe zinkproject dat binnen afzienbare tijd (2017-2018) gepland is om open te gaan. Aluminium, ijzererts en elektriciteit vullen in termen van omzet en winst verder aan, maar weinig belangrijk.

De beurskoers was sinds vorige zomer in vrije val door de scherpe val van de olie- en koperprijs en de vrees dat een aanhoudend lage olie- en koperprijs tot het breken van de schuldconvenanten kon leiden, gezien de verwachte scherpe ebitda-daling door de lage energieprijzen. Maar de fusie met het cashrijke Cairn India lost die problematiek voor een deel op.

Conclusie

Vedanta Resources lijkt ons een heel interessante waarde vanuit een langetermijnperspectief om in te spelen op het groeipotentieel van India. De fusieoperatie is positief voor het financieel plaatje. De waardering blijft aantrekkelijk tegen 1,2 keer de boekwaarde en de ondernemingswaarde die minder dan 6 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt. Het dividendrendement van 6,8% lijkt met de Cairn India-deal ook iets veiliger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content