Het ontgoochelende nieuws uit Indonesië duwde de koers van Velcan opnieuw tot op het niveau van voor de cruciale goedkeuringen in India.

De recente koersontwikkeling van Velcan is ronduit ontgoochelend. De ontwikkeling van de Franse specialist in kleinere waterkrachtcentrales kwam in 2015 nochtans in een stroomversnelling. Vooral in India evolueerden de zaken zeer gunstig voor de drie projecten in de Indiase provincie Arunachal Pradesh: Heo (240 megawatt; MW), Tato 1 (186 MW) en Pauk (145 MW). In april 2015 kreeg Velcan de goedkeuring voor de milieuvergunning voor Heo, Tato en Pauk, in december gevolgd door de feitelijke vergunning, nadat eind oktober het eerste deel van de ontbossingsvergunning werd toegekend. Het tweede deel van de ontbossingsvergunning wordt uitgereikt na het vervullen van een aantal voorwaarden.

Daarnaast verkregen Tato 1 (november) en Heo (juli) de techno-economische goedkeuring, op basis van een gedetailleerd projectrapport dat in 2013 werd afgeleverd. De klemtoon voor dit jaar ligt op het vervullen van de nodige stappen om toegang te krijgen tot de gronden, en vooral op de onderhandelingen voor een zogenaamde Power Purchase Agreement (PPA; verkoopovereenkomst over de afname van de opgewekte elektriciteit), alsook op het financieringsluik.

De constructie van Heo en Tato 1 zal vijftig maanden duren, 250 miljoen USD (Heo) en 230 miljoen USD kosten, jaarlijks 51 miljoen USD (Heo) en 46 miljoen USD omzet genereren en een gezamenlijke bedrijfskasstroom (ebitda) van 81 miljoen USD aanleveren. Toch viel het aandeel onlangs fors terug door een dubbele ontgoocheling in Indonesië. Eerst werd in maart SukaRame, een project van 7 MW, waarvan in september 2015 de voorbereidingen van de bouw waren gestart, on hold gezet. De reden daarvoor is de weigering van de Indonesische staatselektriciteitsmaatschappij PLN om het PPA te ondertekenen, omdat de tarieven te hoog zijn. In april werd dan vertraging gemeld voor het grotere project Meurebo 2 (59 MW), omwille van onenigheid met PLN over de modaliteiten voor het PPA. De verkoop van twee projecten (in totaal 93 MW, eigen belang 70 MW) in Laos voor 7 miljoen USD leverde in 2015 een meerwaarde op van 3 miljoen USD.

De enige actieve centrale blijft voorlopig dus Rodeio Bonito in Brazilië (15 MW), en leverde in 2015 3,5 miljoen EUR omzet op. Dat betekent een daling met 23% tegenover 2014, vooral dankzij de daling van de Braziliaanse real (BRL; -18%). De ebitda steeg met 39%, tot 2,7 miljoen EUR en het financieel resultaat bedroeg +6,6 miljoen EUR (+6,3 miljoen EUR in 2014). De nettowinst daalde met 19%, tot 4,9 miljoen EUR en de kaspositie steeg met 9%, tot 101,4 miljoen EUR, of 13 EUR per aandeel en zelfs 16,9 EUR per aandeel inclusief 1,8 miljoen eigen aandelen. Het eigen vermogen steeg met 3%, tot 130,5 miljoen EUR, of 21,8 EUR per aandeel (inclusief de eigen aandelen). Velcan bestudeert mogelijkheden om actief te worden in zonne-energie.


Conclusie

Het ontgoochelende nieuws uit Indonesië duwde de koers opnieuw tot het niveau van voor de cruciale goedkeuringen in India. De waardering blijft uiterst laag, tegen 0,5 keer de boekwaarde en 0,63 keer de kaspositie, maar daartegenover staat dat de koerstriggers op korte termijn opnieuw grotendeels afhangen van India. We behouden onze positie in de voorbeeldportefeuille van dit veel te goedkope aandeel.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1B

Partner Content