Vincent Bolloré, ‘de Europese Warren Buffett’

Vincent Bolloré © BELGAIMAGE

Vincent Bolloré, ‘de Europese Warren Buffett’, steekt de echte Warren Buffett de loef af. Zijn holding haalde de voorbije twintig jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 16,8 procent, tegenover 10,6 procent voor Berkshire Hathaway.

De beurzen hebben het nieuwe jaar veel beter ingezet dan 2016, dat begon met zware verliezen. Ook het aandeel van de Franse holding Bolloré blonk meteen uit. Dat mag niet verrassen voor wie de lofzang over Vincent Bolloré, de hoofdaandeelhouder en de topman van Bolloré, heeft gelezen in Barron’s – zowat het meest gezaghebbende Amerikaanse beursblad ter wereld. In een uitvoerig portret werd hij omschreven als ‘de Europese Warren Buffett‘. Het blad berekende dat Bolloré de afgelopen twee decennia zelfs beter heeft gepresteerd dan Berkshire Hathaway, de holding van Buffett. Bolloré haalde de voorbije twintig jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 16,8 procent, tegenover 10,6 procent voor Berkshire Hathaway.

Barron’s liet ook een aantal vermogensbeheerders aan het woord die in Bolloré hadden belegd. De meesten vinden hem veeleer een kruising tussen Warren Buffett en Carl Icahn, omdat Bolloré zich ook activistisch durft op te stellen en het management durft aan te vallen of van de macht te verdrijven als het beheer hem niet zint. De Britse zakenbank HSBC toont zich ook positief voor Bolloré en hanteert voor dit jaar een koersdoel van 4,10 euro.


Beslissend jaar

We blijven het een uitstekend idee vinden om, ondanks het recente herstel, aandelen van Bolloré bij te kopen. De koers noteert nog altijd ruim 30 procent onder de piek van 5,27 euro in het voorjaar van 2015. Dat Vincent Bolloré, nadat hij in het voorjaar van 2015 dicht bij de piek aandelen had verkocht, in de periode september-oktober dicht bij of op de bodem aandelen bij heeft gekocht, vinden we een sterk signaal.

Wie in Bolloré belegt, gaat in de eerste plaats voor het Afrikaanse groeipotentieel. De holding beschikt op dat continent over het grootste logistiek netwerk en is er onder meer eigenaar van zeventien havenconcessies. Daarnaast zijn er de activiteiten van Bolloré Energie, de tweede distributeur van huishoudbrandstoffen in Frankrijk; de communicatie- en mediapool (vooral het belang van 60% in Havas); en de afdeling opslag van elektriciteit, met forse investeringen in herlaadbare batterijen.

Daarbovenop heeft de holding heel wat financiële belangen, die eind juni een totale beurswaarde van 4,23 miljard euro hadden. Bij die participaties valt vooral het agressieve opvoeren van de positie in de mediagigant Vivendi op. Die positie werd onlangs uitgebreid van 15 tot meer dan 20 procent, met plannen om tegen april 29 procent van de stemrechten te verwerven. Bolloré wil van Vivendi een wereldmediaspeler maken. Dit jaar moet duidelijk maken of die poging een kans op slagen heeft.

Rond de jaarwisseling was vooral de vrijage met het Italiaanse Mediaset hot in de Franse en de Italiaanse media. Bolloré pikte bij de Italiaanse mediaspeler bijna 30 procent van de stemrechten in. In 2017 moet het snel duidelijk worden of Bolloré een overnamebod doet en de familie van Silvio Berlusconi zal aflossen als de referentieaandeelhouder bij Mediaset. We verwachten op termijn ook extra waardecreatie door de vereenvoudiging van de complexe vennootschapsstructuur tussen Vincent Bolloré en de holdingvennootschap Bolloré. Dit aandeel is een blijver in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

Partner Content