Yara International

De koers van het aandeel van Yara reageerde positief op de halfjaarcijfers.

Yara International, de grootste Europese meststoffenproducent, ‘s werelds nummer één in stikstofhoudende meststoffen (element N) en specialist in samengestelde meststoffen (NPK), kwam vorig najaar in het nieuws nadat fusiegesprekken met de Amerikaanse sectorgenoot CF Industries Holding werden opgestart. Uiteindelijk bereikten beide partijen echter geen akkoord. Na een minder 2013, met een nettowinst van 20,62 NOK per aandeel en 24,76 NOK recurrent (zonder wisselkoerseffecten en eenmalige elementen), tegenover respectievelijk nog 37,28 NOK en 35,33 NOK in 2012, presteert Yara de jongste kwartalen opnieuw beter.

Dankzij een sterk vierde kwartaal – nettowinst per aandeel van 6,74 NOK en 8,17 NOK recurrent – boekte de Noorse meststoffenreus in 2014 op jaarbasis 27,58 NOK per aandeel nettowinst (30,56 NOK per aandeel recurrent). In de eerste helft van 2015 steeg de omzet met 23,7%, tot 55,7 miljard NOK, geholpen door de forse stijging van de Amerikaanse dollar (USD) en de integratie van de overname van OFD Holding, met productievestigingen in Colombia en verdeelcentra in Mexico, Peru, Panama, Costa Rica en Bolivia, en een participatie van 60% in Galvani, een niet-beursgenoteerde Braziliaanse meststoffenproducent.

De volumes stegen in de eerste jaarhelft met 4%, maar daalden zonder de overnames wel met 2%, vooral dankzij 16% minder volume in Brazilië (exclusief Galvani), waar wel op herstel wordt gerekend in de tweede jaarhelft. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 27,5%, tot 9,97 miljard NOK, een stijging die volledig te verklaren is door de daling van de Noorse Kroon (-28%). Positieve volume-, productmix- en marge-effecten (door lagere gasprijzen in Europa) werden grotendeels tenietgedaan door eenmalige afschrijvingen in Lybië (0,93 miljard NOK). De recurrente nettowinst per aandeel steeg van 14,77 NOK naar 20,08 NOK.

In februari kondigde Yara een definitieve overeenkomst aan voor het opzetten van een joint venture met BASF (68% Yara, 32% BASF), voor de bouw van een nieuwe grote ammoniakfabriek met een jaarlijkse capaciteit van 750.000 ton op een site van BASF in Freeport (Texas, Verenigde Staten) en tegen eind 2017 operationeel. Met het project verbetert Yara zijn historische kostenhandicap tegenover Amerikaanse concurrenten door de hogere gasprijzen in Europa. Het bedrijf zoekt momenteel partners voor de ontwikkeling van een potashmijn in Ethiopië. De bouw zal 790 miljoen USD kosten, en de eerste productie is voorzien vanaf de tweede jaarhelft van 2018.

Begin juli kondigde Yara aan zijn belang van 50% in een meststoffenfabriek in het Verenigd Koninkrijk te verkopen voor 648 miljoen USD aan partner CF Industries. De deal zal in het derde kwartaal een meerwaarde van ongeveer 3 miljard NOK opleveren (10,9 NOK per aandeel). Yara sluit niet uit dat een gedeelte hiervan naar de aandeelhouders terugvloeit.

Conclusie

Het aandeel van Yara reageerde terecht positief op de halfjaarcijfers. Yara noteert goedkoper dan concurrent CF Industries en we verhogen dan ook het advies. We vinden de waardering aanvaardbaar tegen 1,7 keer de boekwaarde, een ondernemingswaarde van 6,2 keer de verwachte ebitda 2015 en 12,1 keer de verwachte winst 2015.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content