AB InBev, Bekaert, Proximus, Umicore

De resultaten die AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, over het tweede kwartaal van 2015 bekendmaakte, vielen tegen.

AB InBev

De resultaten die AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, over het tweede kwartaal van 2015 bekendmaakte, vielen tegen. Zo daalde de omzet met 9%, tot 11,1 miljard USD, een gevolg van de zwakkere economie, de moeilijke vergelijking door het wegvallen van de bonus van de Wereldbeker voetbal in 2014 en het slechte weer in een aantal sleutellanden. In de Verenigde Staten en Zuid-Korea verloor AB InBev marktaandeel. De nettowinst daalde van 2,8 miljard USD tot 1,9 miljard USD, een cijfer dat onder de verwachtingen van de analisten uitkwam. In reactie op de cijfers kreeg de koers een tik van 5%. De koers vormde een dubbele top, maar zolang de steun op 105 EUR standhoudt, blijft de trend stijgend.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Bekaert

Bekaert presteerde prima over het eerste semester en de geconsolideerde omzetgroei steeg met 18%, tot 1,9 miljard EUR, dankzij gunstige wisselkoersschommelingen. De recurrente winst (rebit) klom met 12% dankzij een sterke rendementsverbetering vanaf het tweede kwartaal. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika deed de groep het goed, en ook in Latijns-Amerika werd de rendabiliteit opgetrokken. De winstmarges in Azië trokken wat aan, maar bereikten nog niet het gewenste niveau. Bekaert verwacht een sterke vraag vanuit de auto- en bouwsector, maar een afnemende vraag van de gas- en oliemarkt. De technische trend is duidelijk aan het verbeteren.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Proximus

In het tweede kwartaal kon Proximus, de telecomgroep die eerder als Belgacom door het leven ging, de omzet met 1,5% opkrikken, tot 1,505 miljard EUR. De corebusiness zag een toename met 2,4%, terwijl de ebitda met 4,3% vooruitging tot 450 miljoen EUR. De omzet zowel uit vaste als mobiele telefonie nam toe en ook het klantenbestand groeide. Netto verdiende de groep 145 miljoen EUR, terwijl de analisten slechts op 131 miljoen EUR hadden gerekend. Voor het volledige boekjaar verhoogt de groep de vooruitzichten lichtjes tot een stijging met 3 tot 5%. De trend blijft à la hausse gericht en op 30 EUR ligt een sterke horizontale steunzone.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Umicore

Over het eerste semester verhoogde de omzet van de materialengroep met 12%, tot 1,3 miljard EUR, terwijl de bedrijfswinst met 24% groeide, tot 171 miljoen EUR. Beide cijfers klopten de analistenverwachtingen. Naast de hogere vraag en gunstige wisselkoersen wijst de groep voorts op de grotere bijdrage van recente investeringen. Voor het volledige boekjaar verwacht Umicore een recurrente winst (rebit) in de bovenste helft van de vork van 310 tot 340 miljoen EUR. In het eerste halfjaar bedroegen de investeringen 100 miljoen EUR. De steun op 38 EUR hield stand. Op 40 EUR doemt de eerste weerstand van enig belang op.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content