Ablynx, Colruyt, Ryanair, Mastercard

De kwartaalcijfers van Mastercard vielen een zeldzame keer tegen.

Ablynx

Ablynx sloot een tweede onderzoekssamenwerking en een licentieovereenkomst met een dochter van de farmareus Merck voor de ontwikkeling van nanobody’s tegen kanker. Het Gentse biotechbedrijf krijgt een vooruitbetaling van 20 miljoen EUR, plus maximaal 10,7 miljoen EUR voor het initiële, driejarige onderzoek. Afhankelijk van de resultaten kan Ablynx tot 1,7 miljard EUR aan mijlpaalbetalingen en royalty’s ontvangen. Het baart dan ook geen verwondering dat de koers van Ablynx in de hoogte schoot na de bekendmaking van het nieuws. De doorbraak boven 7,65 EUR genereerde een technisch koopsignaal. Bij een doorbraak boven de top van 8,27 EUR volgt een nieuw koopsignaal. De trend blijft stijgend. Rond 7 EUR ligt een redelijke horizontale steunzone.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Colruyt

De supermarktketen Colruyt, die normaal floreert als het economisch wat minder gaat, zag haar omzet gedurende de eerste negen maanden van het boekjaar 2013-2014 aantrekken met 4,5%, tot 6,54 miljard EUR. Dat betekent dat de omzetstijging in het derde kwartaal tegenviel – het gevolg van een prijzenslag. Het marktaandeel daalde in het derde kwartaal van 26 tot 25,8%. Colruyt kwam ook met een winstwaarschuwing voor het hele boekjaar. De groep gaat uit van een geconsolideerd nettoresultaat dat lager ligt dan dat van vorig boekjaar. Als reactie daarop daalde de koers van Colruyt maandag met bijna 10%. De trend op korte termijn keerde alvast naar dalend. Op 40 EUR bevindt zich de eerste weerstand, terwijl op 36 EUR de eerste steun ligt. Houden (3B).

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Ryanair

Door een hevige prijzenslag in de luchtvaartsector dook het resultaat van de Ierse budgetluchtvaartgroep Ryanair in het rood tijdens het traditioneel zwakke winterseizoen. Een nettowinst van 18,1 miljoen EUR vorig jaar veranderde in een nettoverlies van 35 miljoen EUR. De omzet bleef stabiel op 964 miljoen EUR. Ryanair handhaafde wel zijn eerdere jaarprognose van een nettowinst tussen 500 en 520 miljoen EUR. Positief is dat de groep, die eind deze maand start met vluchten vanaf Zaventem, aangaf dat de prijzenslag iets milderde. De koers van Ryanair ontwikkelt zich al een jaar binnen een relatief kleine bandbreedte tussen 5,50 EUR en 7,30 EUR. Een uitbraak uit die zone zal de nieuwe richting bepalen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 3C

Mastercard

De kwartaalcijfers van Mastercard – na Visa de wereldwijde marktleider in betaalkaarten – vielen een zeldzame keer tegen. De omzet steeg in het vierde kwartaal van 2013 met 12%, tot 2,13 miljard USD, maar de groei van de nettowinst, die toenam tot 623 miljoen USD, bleef beperkt tot 3%. Daarmee kwam de winstgroei een stuk lager uit dan die van de rechtstreekse concurrenten Visa en American Express. Als reactie daarop daalde de koers van Mastercard met iets meer dan 5%. Ondanks de recente baisse is de koersprestatie van het Mastercard-aandeel tijdens de voorbije twee jaar indrukwekkend. Op de grafiek is echter een hoofd- en schouderformatie te zien, en dat is vaak de voorbode van een trendommekeer. Op 70 USD ligt wat steun.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Partner Content