Danny Reweghs

Acht jaar beursfeest op Wall Street

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Werkelijk niets liet vermoeden op 9 maart 2009 dat we vertrokken waren voor een tot nog toe tweede langste klim op Wall Street sinds 1900. Want 96 maanden of 8 jaar later is de opwaartse trend op de Amerikaanse beurs nog steeds intact.

We spreken van een stijgende beurstrend of in vakjargon een haussemarkt of stierenmarkt (‘bull market’) als vanaf de bodem er een stijging is van meer dan 20 procent en die tendens blijft aanhouden zolang geen terugval van meer dan 20 procent heeft plaatsgevonden. Begin 2016 was het nipt met in volle Chinese groeicrisis een correctie van 18 procent.

Op recordkoers

De verrassende verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft de huidige haussemarkt een nieuwe impuls gegeven. De wereldberoemde Dow Jones-index klom boven de historische grens van 20 en 21.000 punten en ook deStandard&Poor’s500-index (index van de 500 belangrijkste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven) rijgt de records aan elkaar.

Enkel in de jaren twintig (1921-’29) hebben we één nog langere stierenmarkt (stier als symbool van beursstijgingen) gekend. Die heeft toen 98 maanden geduurd en ook velen die niet op de beurs actief zijn, weten dat op die fantastische klim toen een ‘megacrash’ is gevolgd. Nog drie maanden en we hebben een nieuw record beet. De historische gemiddelde duur van een haussemarkt is 54 maanden of 4,5 jaar. Deze duurt dus al 3,5 jaar langer.

Derde strafste ooit

Moeten we dan snel vrezen voor een nieuwe supercrash? We denken het nog niet meteen om verschillende redenen. Vooreerst is nog meer dan de lengte de omvang van de stijging van belang. Die ligt met +250 procent ook wel ver boven het historisch gemiddelde van +136 procent. Maar de index zal nog eens moeten verdubbelen om de omvang van de stijging van de jaren twintig te kunnen evenaren (+495 %) en ook de klim van 1990-1997 was met +295 procent nog wat straffer dan de huidige fraaie hausse.

Daarnaast zijn de economische en financiële omstandigheden momenteel meer bedreigender voor obligaties dan aandelen. President Trump heeft de begrotingsdiscipline afgezworen en gaat voluit voor een stimuleringsbeleid. Dat moet de economische groei en de inflatie opdrijven. Vooral slecht nieuws voor de obligatie- en minder voor de aandeelhouders. De belangrijk deel van de recente beursstijging is het rechtstreeks gevolg van de switch van obligaties naar aandelen. Tot slot zijn er de ‘typische’ kenmerken aan het einde van een lange klim zoals euforie, massale aandacht voor de beurs, vele fusies & overnames, een massa geslaagde beursintroducties, … Fenomenen die er wel degelijk zijn, maar niet in extreme mate om te stellen dat we al aan de vooravond van een forse crash staan.

Nog niet meteen een crash

Slotsom, we achten de kans reëel dat Wall Street het lengterecord van 98 maanden uit de jaren twintig van vorige eeuw zal breken. Tenzij Trump al heel snel voor een zware uitschuiver zorgt of de Federal Reserve in maart met 50 basispunten de rente optrekt… Vanaf de zomer verwachten we wel een veel minder gunstige beursomgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content