Achterblijver zoekt naar groei

Compagnie des Alpes is een kansrijke herstelkandidaat.

In het Russische Sotsji vinden de duurste en – deels daardoor – een van de meest controversiële Olympische Winterspelen uit de geschiedenis plaats. Dat evenement brengt ons bij Compagnie des Alpes (15,7 EUR; ticker CDA op NYSE Euronext Parijs; Isin-code FR0000053324). Die Franse onderneming werd in 1989 opgericht om skioorden te exploiteren. De groep is eigenaar van elf skigebieden en ze heeft een minderheidsbelang in vier andere oorden. Daartoe behoren onder meer de wereldvermaarde Franse skigebieden van La Plagne, Tignes, Les Arcs, Méribel, Val d’Isère en Avoriaz. Sinds 2001 is daar een tweede dimensie bij gekomen: de uitbating van pretparken. Compagnies des Alpes is de eigenaar van veertien pretparken, waaronder de Walibi-parken, en het heeft een minderheidsparticipatie in zeven andere. Drie parken bevinden zich in ons land: Bellewaerde in Ieper, en Walibi Belgium en Aqualibi Belgium in Waver.

Zeer lage waardering

Compagnies des Alpes had lang een groeiprofiel. Maar dat is de laatste jaren niet meer het geval. Het aantal bezoekers aan de skistations stijgt al enige tijd niet meer. Bovendien zijn de klimatologische omstandigheden door de opwarming van de aarde veel grilliger dan vroeger. Soms is er weinig of geen sneeuw; dan weer valt er te veel sneeuw, zodat er lawinegevaar ontstaat. De pretparken lijden onder het lage consumentenvertrouwen door de langdurige recessie in West-Europa. Dat brengt minder bezoekers naar de parken en drukt de uitgaven van wie wel komt.

Tijdens het voorbije seizoen 2012-2013 (het boekjaar eindigt op 30 september) groeide de omzet amper met 0,1%, tot 678 miljoen EUR, en zakte de bedrijfswinst (ebit) met 18%, tot 49,3 miljoen EUR. Er bleef nauwelijks 1,9 miljoen EUR nettowinst (-93%!) over, na de verrekening van 20,3 miljoen EUR aan waardeverminderingen. Het dividend werd dan ook geschrapt en de groep kondigde een strategische denkoefening aan die weer focust op een rendabele groei.

Het mag niet verwonderen dat Compagnie des Alpes een zware achterblijver is op de beurs. De afgelopen drie jaar bracht het aandeel maar liefst 47% minder op dan de CAC40-index. Het noteert tegen amper 0,5 keer de boekwaarde en tegen 4,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). De verwachte koers-winstverhouding van 15 weerspiegelt veeleer de lage winstgevendheid. Maar als de strategische denkoefening uitmondt in een geloofwaardig plan om de rendabiliteit te herstellen en als het consumentenvertrouwen in West-Europa verder aantrekt, is Compagnie des Alpes een kansrijke herstelkandidaat. Vandaar de adviesverhoging naar ‘koopwaardig’ (rating 1C).

Partner Content