Ageas, D’Ieteren, Royal Dutch Shell, Caterpillar

Dieselgate, met Volkswagen in de hoofdrol, heeft een negatieve invloed op D’Ieteren, de Belgische invoerder van VW en de andere merken van de groep.

Ageas

Het hof van beroep in Brussel halveerde de boete die de FSMA aan Ageas (ex-Fortis) had opgelegd voor het misleiden van beleggers, maar bevestigde wel de schuld. De boete van Herman Verwilst werd kwijtgescholden, die van CEO Votron en CFO Mittler gehalveerd. De trend van het verzekeringsaandeel blijft tot nader order à la hausse gericht, al leverde de koers terrein in, na de top van augustus dit jaar, even boven 39 EUR. Op 35 EUR bevindt zich een redelijk sterke horizontale steunzone met verdere steun op 34 EUR. Zolang beide steunzones het niet begeven, blijven de haussekansen intact. Een doorbraak boven 39 EUR geeft een sterk koopsignaal.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

D’Ieteren

Dieselgate met Volkswagen in de hoofdrol heeft een negatieve invloed op D’Ieteren, de Belgische invoerder van VW en de andere merken van de groep. D’Ieteren laat weten 3200 wagens die zijn uitgerust met EA 189 motoren waarin de frauduleuze software is ingebouwd, niet te zullen verkopen. De koersstijging van het D’Ieteren-aandeel door de beter dan verwachte cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar werd daarmee volledig ongedaan gemaakt. De koers blijft gevangen in een relatief smalle range tussen 28 en 38 EUR. Op 34 EUR ligt de eerste steun, gevolgd door nieuwe steun op 32 EUR. Een daling hieronder doet de baissekansen toenemen.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Royal Dutch Shell

De oliegigant Shell liet weten de boringen in het Noordpoolgebied te staken na teleurstellende resultaten in Alaska. De boringen van Shell leidden tot felle protesten van milieu- en andere groeperingen. De stopzetting van het exploratieprogramma heeft ook te maken met de hoge kosten van het project. Royal Dutch besteedde ettelijke miljarden dollars aan dat programma. Die kosten worden in het derde kwartaal afgeschreven. Het nieuws had weinig invloed op de koers van het aandeel, dat in de maanden daarvoor rake klappen had gekregen door de lage prijs van ruwe olie. Op 20 EUR ligt een sterke horizontale steunzone, terwijl vanaf 24 EUR weerstand opdoemt. Technisch is de trend dalend.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Caterpillar

De gedaalde grondstoffenprijzen hebben een invloed op de omzet van de grootste producent van graafmachines. Caterpillar liet weten zijn omzetverwachting voor dit jaar te verlagen tot 48 miljard USD en voor 2016 verwacht de groep een bijkomende daling met 5%. In reactie wil Caterpillar 4000 tot 5000 werknemers ontslaan tegen eind 2016 en 20 fabrieken sluiten. De koers van het aandeel daalde sterk na deze jobstijding. Technisch keerde de trend al eerder naar dalend, nadat de steun op 80 USD het begaf. Daar ligt nu weerstand. Op 60 USD ligt nu de eerste steun, terwijl rond 70 USD weerstand opdoemt.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content