Het aandeel van de Noorse holding Aker ASA maakte vorige week een forse sprong na de aankondiging dat de olieproducent Det Norske een fusie aangaat met BP Norge (BP Noorwegen).

Het aandeel van de Noorse holding Aker ASA maakte vorige week een forse sprong na de aankondiging dat de olieproducent Det Norske een fusie aangaat met BP Norge (BP Noorwegen). Aker ASA heeft een belang van 50% in Det Norske, dat in 2014 de overstap maakte van een exploratiebedrijf naar een producent na het verwerven van de Noorse activa van Marathon Oil Corp. Momenteel produceert Det Norske 60.000 vaten per dag, maar dat cijfer zal met de overname eensklaps verdubbelen. De belangrijkste groeimotor op langere termijn is het belang van 11,6% in het Sverdrup-olieveld, dat vanaf eind 2019 in productie gaat. Det Norske betaalt de overname met de uitgifte van 135 miljoen aandelen tegen 80 NOK (67% extra aandelen), waarvan 33,8 miljoen zijn onderschreven door Aker ASA. Het fusiebedrijf zal Aker BP heten, met een belang van 40% voor Aker ASA, en zal vanaf het vierde kwartaal een kwartaaldividend uitbetalen.

De herschikking van de portefeuille van Aker ASA schakelt dus duidelijk een versnelling hoger. Eerder dit jaar was er al de verkoop van de vastgoedportefeuille voor netto 1,55 miljard NOK en begin juni werden het belang van 63,21% in het visvangstbedrijf Havfisk en het belang van 73,63% in de visverwerker Norway Seafoods Group verkocht aan Leroy Seafoods Group tegen respectievelijk 36,5 NOK per aandeel en 1 NOK per aandeel. Met de laatste verkoop sluit Aker ASA een periode van twintig jaar activiteit in de visvangst op een zeer winstgevende manier af, want met een opbrengst van 2 miljard NOK en een boekhoudkundige winst van 1,6 miljard NOK. Een gedeelte van die som werd al meteen aan het werk gezet via een investering van 500 miljoen NOK in het Noorse offshoreoliedienstenbedrijf Solstad Offshore: 250 miljoen NOK voor het onderschrijven van een kapitaalverhoging en 250 miljoen NOK voor het opnemen van een converteerbare obligatie uitgegeven door Solstad Offshore.

De netto intrinsieke waarde (NAV) viel in het eerste kwartaal met 5,7% terug, tot 19,7 miljard NOK, of van 282 NOK per aandeel naar 265 NOK, maar steeg intussen naar 308 NOK per aandeel. De totale waarde van de industriële participaties bedroeg eind maart 18,8 miljard NOK. Veruit de twee belangrijkste belangen zijn Det Norske (50% belang, waarde 6,3 miljard NOK en 33,5% van de industriële participaties) en scheepvaartbedrijf Ocean Yield (73% belang, 5,5 miljard NOK of 29,3%). De overige participaties in de olie- en gasindustrie zijn: Aker Solutions (34,8% belang, 2,5 miljard NOK, 13,3% van de industriële participaties), Akastor (afgesplitst van Aker Solutions; 36,7% belang, 0,9 miljard NOK, 4,8%) en Kvaerner (28,7% belang, 0,5 miljard NOK, 2,7%). Het laatste industrieel belang na de verkoop van Havfisk (1,8 miljard NOK, 9,6% van de industriële participaties) is Aker BioMarine (krillvangst; 99,5% belang, 7,5%). De tweede poot activa zijn de financiële belangen. De totale waarde bleef bijna ongewijzigd (7,8 miljard NOK).


Conclusie

We zijn tevreden met de herschuivingen bij Aker ASA, waarbij de topman Roekke duidelijk kansen ziet in de zwaar getroffen olie- en gasindustrie. Het aandeel is na een sterke periode wellicht toe aan een adempauze, maar blijft in de Inside Selectie omwille van de ongewijzigd hoge korting van 37% op de intrinsieke waarde.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content