Akte van geloof

Beleggen in aandelen doe je voor de lange termijn, en dat houdt ook een soort akte van geloof in met betrekking tot de capaciteiten van het managementteam.

Voor de aandeelhouders van Tessenderlo Group waren de voorbije vijf jaar een nachtmerrie. In die periode presteerde het aandeel 87% onder de Bel-20-index. Het was dus een kanshebber in onze zoektocht naar achterblijvers voor 2014. De voorbije drie maanden doet het aandeel van Tessenderlo Group het al een stuk beter dan de referentie-index: +20% voor Tessenderlo, tegenover +6% voor de Bel-20. Al was de koersdoorbraak boven 20 EUR na de bekendmaking van de jaarcijfers ook voor ons een verrassing. Want vorig jaar zakte de omzet met 15,9%, tot 1,79 miljard EUR, en ging de recurrente bedrijfswinst (zonder eenmalige elementen) met 38,8% achteruit. Andermaal was er sprake van een nettoverlies (-65,1 miljoen EUR voor 2013). Bovendien was er de mededeling dat een spectaculair herstel van de resultaten er niet meteen aan zit te komen. Een aantal aandeelhouders had er weinig begrip voor dat de nieuwe topman en referentie-aandeelhouder Luc Tack nog een aantal maanden extra geduld vroeg om een nieuwe toekomststrategie te ontvouwen.

Sinds een aantal maanden zijn we met de voorbeeldportefeuille aandeelhouder van Tessenderlo Group (rating 1C). En we zijn, behoudens onvoorziene omstandigheden, van plan dat nog geruime tijd te blijven. Want kunnen we, na zijn parcours bij Picanol (zie ook p. 6), aan iemand anders dan Luc Tack meer kansen toedichten om de chemiegroep weer op het rechte spoor te zetten? Beleggen in aandelen doe je voor de lange termijn, en dat houdt ook een soort akte van geloof in met betrekking tot de capaciteiten van het managementteam.

Pandakoorts

Sinds vele jaren hebben we dat vertrouwen ook in Pairi Daiza vanwege de passie en de innovatie van CEO Eric Domb, die van het natuurpark een unicum heeft gemaakt. Pairi Daiza, het voormalige Parc Paradisio, mag zich rekenen tot de grootste en mooiste Europese natuurparken. Voor zijn twintigste verjaardag kreeg het twee Chinese panda’s, Xinhui en Haohao, cadeau. De breed uitgesmeerde media-aandacht voor dat unieke gebeuren – Pairi Daiza is het vijfde dierenpark in Europa dat Chinese panda’s heeft – heeft een aantal beleggers de voorbije weken het hoofd op hol gebracht, zodat de koers in een enge markt (notering op Alternext) in de eerste twee maanden van het jaar is verdubbeld. Sinds de aankondiging van de komst van de twee panda’s is die bijna verdrievoudigd.

Overal doet de komst van de panda’s de bezoekersaantallen oplopen, maar 45 miljoen EUR extra beurskapitalisatie voordat de eerste bezoeker langs is geweest, is te extreem. Daarom verlagen we het advies naar ‘verkopen’ (rating 5B). Pairi Daiza werd veel jaren ondergewaardeerd, intussen vinden we het aandeel overgewaardeerd.

Partner Content