Arseus en Mosaic

Arseus presenteerde afgelopen vrijdag sterke halfjaarcijfers. Is dit een aangewezen moment om mijn aandelen te verkopen?

Nadat Arseus (21,88 EUR; NYSE Euronext Brussel) in het eerste kwartaal van 2013 licht ontgoochelde, rapporteerde het vorige week indrukwekkende halfjaarcijfers. Arseus realiseerde in de eerste jaarhelft 2013 een omzet van 283 miljoen EUR, een stijging met 5,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2012. De organische groei, zonder rekening te houden met overnames, bedroeg 4,1%. Eens temeer was de divisie Fagron, specialist in farmaceutische grondstoffen en magistrale bereidingen voor apotheken, de absolute uitblinker. Fagron realiseerde een omzetgroei van 12,1%, waarvan 10,2% organisch. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) steeg met 33% en de rebitda-marge steeg van 20,6% naar 24,5%. Die sterke stijging is een gevolg van recente overnames (vooral US Freedom) die organisch sterk groeien met hoge winstmarges. Arseus behoudt ondanks de overnames voldoende financiële armslag voor het voortzetten van de buy-and-buildstrategie. De softwaredivisie Corilus blijft de kleinste, maar meest rendabele divisie. Corilus boekte een omzetgroei van 14,6% (11,1% organisch) en een stijging van de rebitda-marge van 25,9% naar 26,2%. De twee resterende divisies, healthcare solutions en healthcare specialties, ontgoochelden alweer. Solutions (medische en dentale distributieactiviteiten) kende een daling van de omzet met 5,2%, maar kon wel weer een positieve rebitda-marge van 1,7% optekenen. Bij specialties (medische en dentale producten) zakte de omzet met 4,3%, terwijl de rebitda-marge licht herstelde, tot 12,3%. In totaal boekte Arseus een nettowinst van 0,61 EUR per aandeel, een stijging met 21,6%. De problemen bij de healthcaredivisies blijven aanslepen en nopen het management nu tot een strategische denkoefening omtrent de toekomst (intern of extern) van beide afdelingen. Het is afwachten of de healthcaredivisies binnen Arseus nog een toekomst zullen krijgen, maar duidelijk is wel dat Arseus volop de Fagron-kaart trekt. Een logische keuze, gezien het indrukwekkende parcours de afgelopen jaren. De koers ging na de bekendmaking van de cijfers fors hoger, tot een recordkoers van 22 EUR. Arseus blijft zijn status van stabiele groeier waarmaken. Tegen 3 maal de boekwaarde en 15 maal de verwachte 2013 winst is die groei echter verrekend in de huidige recordkoers, maar verkopen is geen must. We bevestigen het advies ‘houden’ (rating 3B).

Na het nieuws over het uiteenspatten van het Belarusian export co kartel (BPC) ging de koers van het Amerikaanse meststoffenbedrijf Mosaic gevoelig lager. Is de impact even groot als voor het Duitse K+S?

We hadden al in mei, naar aanleiding van de derde kwartaalcijfers van het boekjaar 2012/13, de rating van Mosaic (41,75 USD; ticker MOS op de beurs van New York) naar 4B verlaagd (afbouwen). Uiteraard konden we niet voorzien welke tsunami vorige week door de meststoffenwereld ging trekken, maar al daarvoor was de koers teruggevallen van 65 USD naar 55 USD. Toch zakte het aandeel vorige week nog eens met 25%. Mosaic rapporteerde in juli de resultaten voor het laatste kwartaal van het boekjaar 2012-2013, dat eindigde op 31 mei. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal 2,68 miljard USD omzet, 5% minder dan in dezelfde periode van 2012. De nettowinst klokte 4% lager af, op 1,14 USD per aandeel. Mosaic realiseerde een gemiddelde verkoopprijs voor potash van 368 USD per ton, tegenover 455 USD per ton in hetzelfde kwartaal van 2012. In de fosfatenafdeling zakte de gemiddelde prijs van 494 USD naar 483 USD per ton. Op jaarbasis resulteerde dit in een 10%-lagere omzet van 9,97 miljard USD. De winst per aandeel bedroeg net als vorig jaar 4,42 USD, dankzij een eenmalige belastinginkomst van 0,42 USD per aandeel. Mosaic is, gezien de lagere kostenstructuur, beter gewapend dan K+S om de verscherpte prijsconcurrentie aan te gaan. Mosaic staat ook een stuk verder in het uitbreiden van de productiecapaciteit. Tenslotte is Mosaic ook financieel gezonder, met een nettocashpositie van 6 USD per aandeel. Belangrijk minpunt is evenwel dat het nog steeds de bedoeling is dat historisch aandeelhouder Cargill in drie stappen (najaar 2013 tot 2015) zijn resterend belang van 129 miljoen Mosaic-aandelen, 30% van het totaal, verkoopt. Een eerste deel van 155 miljoen aandelen die Cargill bezat, werd in 2011 verkocht, maar nu moet de rest dus nog gebeuren in een moeilijker klimaat. Een combinatie van slechtere vooruitzichten en het uiteenspatten van BPC heeft ervoor gezorgd dat het Mosaic-aandeel met 35% gezakt is, op enkele maanden tijd. Mosaic genereert gemiddeld 32% van de omzet en 55% van de brutowinst uit de potashafdeling. Daarnaast staan ook de prijzen voor de fosfatenmeststoffen onder druk en moet een oplossing gevonden worden voor het aandeelhouderschap van Cargill. We blijven dan ook bij het advies ‘afbouwen’ (rating 4B).

Partner Content