Bekaert, bpost, CGG, Nyrstar

Het West-Vlaamse bedrijf Bekaert neemt het Britse Bridon over, de marktleider in stalen kabels voor de scheepvaart en mijnbouw.

Bekaert

Het West-Vlaamse bedrijf Bekaert neemt het Britse Bridon over, de marktleider in stalen kabels voor de scheepvaart en mijnbouw. Daardoor wordt Bekaert de wereldleider in staalkabels. Dat gebeurt door zijn eigen activiteiten samen te voegen met die van Bridon onder de joint venture Bridon Bekaert Ropes Group. In die joint venture houdt Bekaert 67% van de aandelen aan. Als voorbereiding op die fusie kocht Bekaert zijn Chileense partner Matco Cables uit, die 35% van de staalkabelbusiness bezat. Het nieuws werd begroet met een kleine vreugdesprong, maar de koers van het aandeel blijft neutraal binnen de range van 23 en 30 EUR.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B


Bekaert, bpost, CGG, Nyrstar

Bpost

Over de eerste tien maanden van dit jaar realiseerde de Belgische postgroep bpost een nettowinst van 211,1 miljoen EUR, tegenover 244,8 miljoen EUR over dezelfde periode in 2014. Ondanks die winstdaling neemt het interim-dividend per aandeel van bpost met 1 cent toe, tot 1,05 EUR. De Belgische overheid kreeg zo op 8 december 107,2 miljoen EUR op zijn rekening bijgeschreven. Een analist van UBS trok alvast zijn advies voor bpost op naar ‘kopen’, met een koersdoel van 26 EUR. De koers van bpost herstelt na de eerdere koersval en de trend is zijwaarts. Op 21 EUR ligt de laatste horizontale steun. Vanaf 25 EUR neemt de weerstand toe.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A


Bekaert, bpost, CGG, Nyrstar

CGG

De tijden zijn bijzonder hard voor de toeleveranciers van de oliesector, door de sterk gedaalde olieprijs. Ook CGG ontsnapt niet aan deze trend. De specialist in boringen, die in oktober 2015 nog de divisie Geoscience overnam van het Nederlandse Fugro voor 1,2 miljard EUR, gaat het kapitaal met 350 miljoen EUR optrekken. Het nieuws zorgde voor een nieuwe koersdaling met 6,5%. Het geld van de kapitaalverhoging moet dienen om een nieuw herstructureringsplan te financieren. Enkele aandeelhouders van CGG maakten al bekend dat ze inschrijven op de kapitaalverhoging, net zoals Total, dat geen aandeelhouder is. Technisch zoekt de koers een bodem.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Bekaert, bpost, CGG, Nyrstar

Nyrstar

Door de zeer zwakke zinkprijzen ziet de Belgische groep Nyrstar zich verplicht opnieuw een zinkmijn op non-actief te plaatsen, meer bepaald Middle Tennessee Mines, dat jaarlijks 50.000 ton zinkconcentraat produceert. Eerder werden de mijnen Myra Falls en Campo Morado al op non-actief gezet. De cashdrain door de zinkproductie van Nyrstar bedroeg in het derde kwartaal 170 miljoen EUR op jaarbasis. Eerder maakte de groep al bekend dat ze overgaat tot een kapitaalverhoging met een voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. Het Nyrstar-aandeel is op zoek naar een nieuwe bodem. Op 1,40 EUR ligt de laatste steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content