Bel-20, KBC, EADS, Boeing, Facebook, USD/EUR

De Bel-20, de index van de twintig belangrijkste Belgische aandelen, kan terugblikken op een geslaagd 2013.

Bel-20-index

De Bel-20, de index van de twintig belangrijkste Belgische aandelen, kan terugblikken op een geslaagd 2013. Het voorjaar begon met de traditionele hausse, maar eind juni ging de index opnieuw naar af. Daarna hervatte de hausse en begin november 2013 werd een piek van 2930 punten genoteerd. Rond 2750 bevindt zich de eerste horizontale steunzone van enig belang, en daarna rond 2700 punten. Kan die laatste steun niet standhouden, dan bestaat het gevaar voor een neerwaartse trendommekeer.

KBC

KBC gaat met de pluim van het best presterende aandeel in de Bel-20 lopen. Een bescheiden voorjaarshausse werd enkele maanden later ongedaan gemaakt, want eind juni stond de koers nauwelijks hoger dan in het begin van het jaar. Daarna volgde een sterke stijging, waarbij eind november een topkoers van 42 EUR werd bereikt. Winstnemingen zonden de koers daarna zowat 10% lager. De trend blijft echter stijgend. Houden/afwachten (3C).

EADS

De luchtvaartgroep EADS, de holding boven Airbus, zette de sterkste prestatie neer in de Eurostoxx50. Begin januari noteerde de koers zowat 29 EUR. Daarna zette een forse hausse in. Het interessante van die koersstijging was dat elke technische reactie beperkt bleef in omvang en in tijd. Onlangs zette het aandeel nog een nieuwe top neer, terwijl de indexen aarzelden – een bewijs van sterkte. Op 50 EUR situeert zich de eerste horizontale steunzone, maar de hausse lijkt nog niet voorbij. Afbouwen (4C).

Boeing

Nog een ander luchtvaartaandeel gooide hoge ogen. Boeing groeide uit tot het best presterende aandeel in de Dow Jones-index. Op jaarbasis bedroeg de stijging bijna 80%. Tot maart trappelde het aandeel ter plaatse, maar daarna kwam de hausse op gang. Merkwaardig was dat elke reactie uiterst miniem bleef. Van september tot midden november maakte Boeing een nieuwe koerssprong. Afbouwen (4B).

Facebook

De Amerikaanse technologieaandelen presteerden sterk in 2013, maar de palm van de techno-comeback gaat in ieder geval naar Facebook. De koers van het aandeel, dat in mei 2012 tegen 38 USD naar de beurs werd gebracht, daalde snel onder 20 USD. Pas vanaf eind juli dit jaar schoot de koers als een katapult in de hoogte en midden oktober kwam een top van bijna 55 USD op het bord. Op 50 en 45 USD liggen redelijke steunzones. Houden/afwachten (3C).

USD/EUR

Tot verrassing van veel beleggers groeide 2013 uit tot het jaar van de euro. We zien op deze grafiek de achteruitgang van de Amerikaanse dollar tegenover de Europese eenheidsmunt. Met 1 USD kon begin 2013 nog ruim 0,77 EUR worden aangeschaft. Tweemaal verstevigde de USD, want in maart en juli werd 0,78 EUR aangetikt. Na die dubbele bodem nam de EUR weer de bovenhand en eind oktober kwam een koers van minder dan 0,73 EUR op het bord. De tendens voor de USD blijft voorlopig dalend ten opzichte van de EUR.

Partner Content