Beleggen in landbouw met ETF’s

Het komt erop aan een goed instapmoment te kiezen om in landbouw te beleggen.

Door de sterk gedaalde prijzen van granen en sommige landbouwgrondstoffen heeft de landbouwsector het niet onder de markt. De aanhoudende groei van de wereldbevolking en de stijgende levensstandaard zijn structurele tendensen die op lange termijn in de kaart van de landbouwsector spelen. Voor beleggers komt het erop aan om een goed instapmoment te kiezen om op dit thema in te spelen. De trackers die we hierna bespreken, komen daarvoor in aanmerking.

Market Vectors Agribusiness ETF

Tickersymbool: MOO

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1 januari: -0,4%

Gemiddeld dagvolume: 475000

Jaarlijkse beheerskosten: 0,55%

Top 5 (op 10 september)

Syngenta

Monsanto

Deere

Potash Corp.

Archer Daniels Midland

Deze tracker van uitgever Van Eck Global steekt in verhandelde volumes (475.000 stuks per dag) en in activa onder beheer (1,7 miljard USD) boven de meeste concurrenten uit. MOO is ruim zeven jaar op de markt en de onderliggende waarde is de Market Vectors Global Agribusiness-index. Die telt op dit moment 52 bedrijven en de samenstelling wordt elk kwartaal aangepast. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,55%, waarmee MOO zich in de betere middenmoot bevindt. De tracker noteert tegenover het jaarbegin zo goed als ongewijzigd.

iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF

Tickersymbool: VEGI

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1 januari: -1,5%

Gemiddeld dagvolume: 8200

Jaarlijkse beheerskosten: 0,39%

Top 5 (op 10 september)

Monsanto

Archer Daniels Midland

Syngenta

Potash Corp.

Deere

Deze ETF uit de iShares-productfamilie van Barclays is pas sinds begin 2012 op de markt en is dus een relatieve nieuwkomer. VEGI definieert het thema landbouw relatief breed en de onderliggende index (MSCI ACWI Agriculture Producers) telt maar liefst 122 bedrijven. De ETF is bijgevolg sterk gediversifieerd. Bovendien wordt de samenstelling elke drie maanden aangepast aan de hand van een aantal specifieke criteria. De tracker onderscheidt zich in positieve zin, met een erg lage beheersvergoeding van slechts 0,39% op jaarbasis. Dat is helaas niet het geval wat het rendement betreft, want sinds begin 2014 is er een negatief rendement van -1,5%.

PowerShares Global Agriculture ETF

Tickersymbool: PAGG

Beurs: Nasdaq

Prestatie sinds 1 januari: +1%

Gemiddeld dagvolume: 7500

Jaarlijkse beheerskosten: 0,76%

Top 5 (op 10 september)

Potash Corp.

Monsanto

Mosaic

Archer Daniels Midland

Syngenta

Deze tracker behoort tot de Invesco PowerShares-familie. Hoewel PAGG al sinds 2008 op de markt is, heeft de tracker zich nog niet weten te onderscheiden van het aanbod waarmee de concurrentie uitpakt. De hogere beheersvergoeding zit daar wellicht voor iets tussen. Als onderliggende index wordt de Nasdaq OMX Global Agriculture-index gebruikt. Die telt 42 bedrijven en wordt één keer per jaar aangepast. PAGG noteert sinds begin dit jaar 1% hoger.

PowerShares DB Agriculture ETF

Tickersymbool: DBA

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1 januari: +8%

Gemiddeld dagvolume: 561000

Jaarlijkse beheerskosten: 1,01%

Top 5 (op 10 september)

Koffie (December ’14 future)

Vee(December ’14 future)

Cacao(December ’14 future)

Soja(November ’14 future)

Suiker(Juli ’15 future)

Deze tracker van Deutsche Asset &Wealth Management, een onderdeel van Deutsche Bank, is om meer dan één reden een buitenbeentje. De ETF noteert sinds januari 2007 en investeert niet in aandelen, maar wel in termijncontracten. De onderliggende index is de DBIQ Diversified Agriculture Excess Return-index. De samenstelling van de index wijzigt voortdurend doordat termijncontracten die aflopen, moeten worden doorgerold. De prijsstructuur van de termijncontracten (contango of backwardation) speelt dus een belangrijke rol in het rendement. De index bestaat wel uit futures met een verschillende afloopdatum om dat effect te temperen. Het logische gevolg van de vele transacties is dat de jaarlijkse beheersvergoeding hoger ligt dan bij de aandelentrackers. In 2014 is de return superieur, want met een rendement van 8% sinds begin dit jaar steekt DBA boven de aandelentrackers uit.

Partner Content