Beleggerscompetitie is van start gegaan

© MoneyTalk

De Beleggerscompetitie, het jaarlijkse event van Trends en Keytrade Bank, is van start gegaan.

Het aantal spelers loopt nog elke dag op en evolueert naar 20.000. Kandidaten kunnen zich nog altijd inschrijven op beleggerscompetitie.be. De winnaar sleept de hoofdprijs, een beleggingsportefeuille ter waarde van 10.000 euro, in de wacht. De eerste week wordt het klassement nog vooral bepaald door de antwoorden op de dagelijks quizvraag, het uitnodigen van deelnemers die zich inschrijven of door het delen van de competitie op Facebook, wat extra geld oplevert.

We volgen dit jaar drie jonge beleggers, die pas onlangs hun eerste stappen op de beursvloer hebben gezet. Pieter en Jan zijn voorzichtig aan de wedstrijd begonnen. Enkel Brian kocht acht aandelen voor drie kwart van zijn portefeuille. Hij waagde zich ook al aan een turbo op de goudprijs, maar dat was niet meteen een succes. Hij kocht acht klassieke waarden – van AB InBev over KBC tot Total – om in te spelen op goede resultaten. Hij is niet van plan die aandelen onmiddellijk te verkopen, tenzij ze fors zouden stijgen.


Beleggen met een hefboom

Turbo’s – ook weleens ‘sprinters’, ‘speeders’ of ‘limited speeders’ genoemd – zijn producten waarmee beleggers met een hefboom kunnen investeren in aandelen, indexen, valuta en grondstoffen. Ze worden uitgegeven door financiële instellingen, om te speculeren op stijgingen en dalingen van de onderliggende waarde. Met een turbo long mikt u op een stijging van de waarde, met een turbo short op een daling ervan. Bij de aankoop van een turbo koopt de financiële instelling de waarde. De belegger betaalt daar een rente voor. Vandaar dat turbo’s voor die instellingen een lucratieve activiteit zijn.

Als de onderliggende waarde in waarde stijgt of daalt, zal de turbo forser stijgen en dalen – vandaar de naam. Bij een hefboom 6 stijgt of daalt de waarde met 6 procent als de koers 1 procent klimt of zakt. De omvang van de hefboom hangt af van hoe dichtbij of hoe veraf de stoploss ligt. Als de waarde dat niveau bereikt, verliest de koper van de turbo bijna volledig zijn inleg.

Handelen in turbo’s is eigenlijk speculeren met geleend geld. Vandaar dat in de Beleggerscompetitie de posities in turbo’s beperkt zijn tot 5 procent van de totale portefeuillewaarde.

Partner Content