Braziliaanse muizenissen bij Ontex

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We denken dat de problemen van Ontex tijdelijk zijn en dat de stevige koersdaling overdreven is. Er zijn kansen voor geschreven puts.

Sinds mei vorig jaar zakt de koers van Ontex gestaag. Van 32 euro ging het gezapig naar 28 euro. Maar toen ging de neergang plots sneller. In enkele weken ging er nog eens 20 procent van de koers af. Ontex heeft zich verslikt in de overname van de Braziliaanse keten Hypermarcas. Ook wij waren onaangenaam verrast. Maar we denken dat de problemen van tijdelijke aard zijn en dat de stevige koersdaling overdreven is. Door een herfinanciering verwacht Ontex vanaf dit jaar jaarlijks een aanzienlijke besparing op zijn intresten. Dat is een opsteker. Het bedrijf stelt een dividend van 0,6 euro per aandeel voor. Dat geeft een rendement van bijna 3 procent. Volgens ons liggen er kansen voor geschreven puts, zoals voor de put met afloopdatum 20 april met uitoefenprijs 24,50 euro.

Geschreven put

Schrijf put Ontex april 2018 met uitoefenprijs 24,50 euro @ 3,30 euro

Het schrijven van dit contract is enigszins gewaagd, omdat het een heel eind in the money is. De uitoefenprijs is meer dan 10 procent hoger dan de huidige koers. In theorie kan de koper van die optie ons meteen verplichten 24,50 euro te betalen per aandeel van Ontex. Maar die zal dat niet doen, omdat hij ons 3,30 euro heeft betaald. Daardoor is er tijd tot 20 april om te beslissen. Voor de schrijver van de optie is dat een belangrijke datum, omdat Ontex enkele weken later, op 9 mei, bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal van dit jaar bekendmaakt. Als die meevallen en de problemen in Brazilië onder controle raken, is een fors herstel mogelijk. De mooie premie blijft dan verworven.

Gekochte put

Koop put Ontex mei 2018 met uitoefenprijs 21,00 euro @ 0,75 euro

Als de Braziliaanse problemen op 9 mei worden bevestigd, kan de koers van het aandeel verder onder druk komen. De aandeelhouder die bevreesd is voor dat scenario, kan zich de put mei met uitoefenprijs 21 euro aanschaffen. Rond 21 euro ligt een relatief stevige steun. Daar kan een eventuele koersdaling stilvallen. Als de resultaten begin mei echt tegenvallen en de vooruitzichten ook niet rooskleurig zijn, kan die steun het ook begeven. De putoptie die we nu voor een beperkte prijs kunnen kopen, zal dan snel een mooi rendement opleveren. Beide contracten, de geschreven en de gekocht put, kunnen apart of samen worden opgezet.

Partner Content