Cameco wacht op herstel

Ingenieur van Cameco. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Cameco moet wachten op een herstel van de uraniummarkt. De Canadese uraniumproducent is een goedkope diversificatie.

Het nettoresultaat van de Canadese uraniumproducent dook in het derde kwartaal 124 miljoen dollar in het rood. Dat was vooral toe te schrijven aan een afboeking van 111 miljoen dollar op de waarde van dochterbedrijf Nukem, een handelaar in nucleaire brandstof. Die afwaardering heeft enkel impact op de boekwaarde en niet op de kasstromen. Het aangepaste nettoverlies bleef beperkt tot 50 miljoen dollar. Het omzetcijfer lag met 486 miljoen dollar wel boven de verwachtingen.

De situatie op de globale uraniummarkt is dit jaar weinig veranderd. Het blijft wachten op een herstel en de spotprijs (voor directe levering) schommelt rond 20 dollar per pond. Dat is amper boven het dieptepunt van 18 dollar van een jaar geleden. In 2007 piekte uranium nog op bijna 140 dollar per pond. De contractprijs, die als basis dienst voor overeenkomsten op lange termijn, schommelt momenteel tussen 30 en 35 dollar per pond. Het is in zulke marktomstandigheden voor de uraniumproducenten erg lastig om geld te verdienen.

Dat geldt ook voor Cameco, dat met mijnen in Canada en Kazachstan instaat voor 18 procent van de globale uraniumproductie. De producenten hebben de verkoopprijzen niet onder controle maar kunnen enkel ingrijpen in de kosten. De reorganisatie van de marketingafdeling kostte 5 miljoen dollar, maar zal jaarlijks 8 tot 10 miljoen dollar besparingen opleveren.

Cameco snoeit ook fors in het budget voor exploratie. De prognose van begin dit jaar (175 miljoen dollar) werd verlaagd naar 160 miljoen dollar. Sinds begin dit jaar liggen de kosten wel 10 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs van een pond uranium daalde in het derde kwartaal met 26 procent naar 41,66 Canadese dollar. Na drie kwartalen in 2017 ligt de gemiddelde verkoopprijs 21 procent lager dan een jaar eerder.

Cameco verlaagde de productieprognose voor het volledige boekjaar van 25,2 naar 24 miljoen pond. Dat heeft geen invloed op de verwachte verkoopvolumes, want Cameco beschikt over voldoende voorraden. Cameco verkocht tussen januari en september 21 miljoen pond uranium of 6 procent meer dan een jaar eerder. Daar zal in het vierde kwartaal nog 11 tot 12 miljoen pond bij komen, wat het totaal op 32 tot 33 miljoen pond zal brengen.

Dat is aan de bovenkant van de eerdere verwachtingen. Het management rekent op een gemiddelde verkoopprijs van 47,5 Canadese dollar per pond. De productiekosten zullen tussen 35 en 36 Canadese dollar uitkomen. Dit is 11 tot 13 procent lager dan vorig jaar.

De slotdebatten zijn gevoerd in het dispuut met de Canadese belastingdienst CRA over de inkomsten van buitenlandse filialen. Een uitspraak kan nog 6 tot 18 maanden op zich laten wachten. In het conflict met het Japanse nutsbedrijf Tepco, dat onder een in 2009 afgesloten contract probeert uit te komen, werd een arbitrageprocedure gestart.

Conclusie

Cameco kan het herstel niet timen. Het komt er voor het bedrijf op aan zo gestroomlijnd en efficiënt mogelijk te zijn tegen het moment dat de uraniummarkt opnieuw aantrekt. Dat gebeurt via lagere uitgaven voor marketing, administratie en exploratie. Tegen de huidige prijs is het interessanter de reserves in de grond te laten zitten. Tegen minder dan 1 keer de boekwaarde is Cameco een goedkope diversificatie met een beperkt neerwaarts koersrisico.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 8,92 dollar

Ticker: CCJ US

ISIN-code: CA13321L1085

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 3,6 miljard dollar

K/w 2016:

Verwachte k/w 2017: 58

Koersverschil 12 maanden: +4,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: -15%

Dividendrendement: 3,6%

Partner Content