CFE, Tigenix, DSM, Caterpillar

De bouw- en baggergroep CFE, waarvan Ackermans & van Haaren de meerderheidsaandeelhouder wordt, stuurde een winstwaarschuwing de wereld in.

CFE

De bouw- en baggergroep CFE, waarvan Ackermans & van Haaren de meerderheidsaandeelhouder wordt, stuurde een winstwaarschuwing de wereld in. CFE verwacht voor 2013 een toename van de verliezen bij sommige bedrijven in de divisies Contracting en Multitechnieken. Daarnaast schrijft de groep bij enkele bedrijven van de afdeling Multitechnieken extra goodwill af. Toch gaat CFE uit van een licht positief nettoresultaat in 2013. De winstwaarschuwing had weinig impact op het koersverloop. Een aantal analisten verhoogde zelfs hun koersdoel. De trend van het aandeel blijft à la hausse gericht. Op 60 EUR ligt de eerste steun.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 3C

Tigenix

Zonder dat er veel nieuws was, is de Belgische biotechgroep Tigenix een van de sterperformers van januari 2014. Even werd 1 EUR aangetikt, maar dat hoge niveau kon niet worden gehandhaafd. Tigenix liet weten dat het zijn productiefaciliteit in Nederland heeft verkocht aan PharmaCell voor 4,25 miljoen EUR, waardoor de groep een kostenbesparing van 1,5 miljoen EUR realiseert. Een analist gaf het advies het aandeel op korte termijn te verkopen, omdat hij uitgaat van een waarde van 0,65 EUR per aandeel. Op 0,80 EUR ligt de eerste horizontale steunzone van enig belang, gevolgd door een nieuwe steun op 0,70 EUR, 0,60 EUR en 0,50 EUR. Vanaf 1 EUR doemt weerstand op. De technische trend is gekeerd naar stijgend.

Advies: afbouwen

Risico: hoog

Rating: 4D

DSM

Een winstwaarschuwing kwam het aandeel van het Nederlandse DSM duur te staan. De groep waarschuwde voor tegenvallende jaarcijfers, die te wijten waren aan de mindere prestatie van de divisie Nutrition in het vierde kwartaal. De bedrijfskasstroom (ebitda) bedroeg 1,31 miljard EUR, minder dan de 1,35 miljard EUR waarover DSM eerder had gesproken. Bovendien is de prognose voor 2014 niet geweldig. DSM verwacht een “uitdagend” macro-economisch klimaat met een lage groei in Europa, een bescheiden groei in de Verenigde Staten en een vertraging in de opkomende markten. De koerscorrectie na de aankondiging liep op tot 15% en de trend keerde naar dalend. Het blijft wachten op de vorming van een bodem.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Caterpillar

Veel beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal van 2013 zorgden ervoor dat Caterpillar tot de beursuitblinkers behoorde. Hoewel de omzet over het vierde kwartaal met 10% is gedaald, tot 14,4 miljard USD, kwam de winst per aandeel 44% hoger uit, op 1,54 USD. De groep maakte ook een programma voor de inkoop van eigen aandelen ter waarde van 10 miljard USD bekend, wat de koers uiteraard ondersteunde. Voor 2014 gaat de machinebouwer uit van een omzet van 56 miljard USD en een winst per aandeel van 5,85 USD. In de loop van 2013 bewoog de koers binnen een relatief nauwe bandbreedte tussen 80 en100 USD. Een uitbraak uit die zone zal de nieuwe trend bepalen. Houden / afwachten (3C).

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 3C

Partner Content