CMB, Galapagos, Leasinvest Real Estate, Solvay, Siemens, AEX

Niet alleen Ablynx kwam met verheugend nieuws, ook Galapagos kondigde een belangrijke mijlpaal aan.

CMB

De familie Saverys breidde haar belang in de scheepvaartgroep CMB onlangs licht uit. Dat gebeurde ter gelegenheid van een private plaatsing van 535.000 aandelen, die aan institutionele beleggers werden aangeboden tegen 20,50 EUR. Marc Saverys bezit nu 50,19% van CMB, terwijl zijn zus Virginie haar belang verhoogde tot 16,04%. De trend van het CMB-aandeel is duidelijk à la hausse gericht na de uitbraak boven 15,50 EUR in augustus 2013. Op 20 EUR ligt de eerste steun. De volgende weerstand situeert zich rond 23 EUR. Kopen op correctie (2B).

Galapagos

Niet alleen Ablynx kwam met verheugend nieuws, ook Galapagos kondigde een belangrijke mijlpaal aan. Het Belgische biotechbedrijf en de Amerikaanse farmagroep AbbVie gaan samenwerken voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen mucoviscidose. Daarvoor telt AbbVie in eerste instantie 45 miljoen USD neer, maar afhankelijk van het succes kan Galapagos bijkomend 360 miljoen USD plus royalty’s ontvangen. De koers van Galapagos consolideert tussen 14 en 17 EUR. Rond 15 EUR is steun aanwezig. Kopen op correctie (2C).

Leasinvest Real Estate

De obligatielening van 75 miljoen EUR van Leasinvest Real Estate met een looptijd van zes jaar en een brutocoupon van 3,75% werd vervroegd afgesloten. De coupures van 1000 EUR werden uitgegeven tegen 101,875%, zodat het bruto actuarieel rendement uitkomt op 3,399%. Na de vorming van een bodem even boven 65 EUR eind juni 2013 bevindt het aandeel zich in een licht stijgende trend. Zodra de weerstand op 70 EUR wordt genomen, ligt de weg vrij voor een verdere hausse, eerst richting 75 EUR en daarna richting 80 EUR. Houden (3B).

Solvay

De Belgische chemiegroep gaat een nieuwe fabriek voor de productie van natriumbicarbonaat bouwen in Thailand. Met een capaciteit van 100.000 ton per jaar wordt ze de grootste fabriek voor dat product in Zuidoost-Azië. Solvay investeert 20 miljoen EUR. De nieuwe productie-eenheid zou klaar moeten zijn in de eerste helft van 2015. De koers van de Belgische multinational houdt vrij goed stand. Een doorbraak boven de top van 118,90 EUR een nieuw haussemomentum zijn, maar fundamenteel vinden we het aandeel te duur: verkopen (5B).

Siemens

Het Duitse conglomeraat is van plan wereldwijd 15.000 banen te schrappen om de winstgevendheid te verbeteren. Dat gebeurt met een tweejarig programma. Het huidige personeelsbestand van Siemens bedraagt 370.000 personen. In Duitsland moeten 5000 werknemers vertrekken. De Duitse groep ambieert een omzetgroei van 12%. Technisch bekeken wist het aandeel al een tijd geleden opnieuw de weg omhoog te vinden. Op 80 EUR en 84 EUR merken we de eerste steunzones van enig belang. Fundamenteel: afbouwen (4B)

AEX-index

De index van de belangrijkste Nederlandse aandelen staat de jongste dagen onder druk. Dat belet niet dat de trend tot nader order duidelijk opwaarts gericht blijft. Na de bodem die eind juni 2013 werd gevormd, rond 332 punten, heeft de AEX-index er al een mooie stijging op zitten, waarbij midden september 2013 een top van 382,60 punten werd bereikt. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat winstnemingen de kop opsteken. Mogelijk worden die al opgevangen rond 370 punten, waar zich de eerste steunzone bevindt, gevolgd door nieuwe steun op 363 punten.

Partner Content