Colruyt à la baisse, stierenstrategie voor Ahold Delhaize

© Belga

Colruyt en Ahold Delhaize hebben het wat moeilijker op de beurs. Maar een optiebelegger laat zich niet snel uit zijn lood slaan. We nemen positie in de strijd van de supermarkten.

De jongste weken is er veel te doen geweest rond de retailketens Ahold Delhaize en Colruyt. De harddiscounters Lidl en Aldi winnen marktaandeel ten koste van Colruyt. De combinatie Ahold Delhaize kreeg een tik, doordat Amazon in de Verenigde Staten de strijd wil aangaan met de klassieke retailers. Maar een optiebelegger laat zich niet snel uit zijn lood slaan. We nemen positie in deze strijd van de supermarkten.

Colruyt heeft het de laatste weken wat moeilijker op de beurs. Het aandeel werd afgestraft vanwege teleurstellende resultaten. De hevige concurrentiestrijd en de toenemende investeringen in technologie en e-commerce wegen op de resultaten. Aandeelhouders van Colruyt zijn de voorbije jaren goed in de watten gelegd. Het bedrijf maakt van de appelflauwte op de beurs ook gebruik om voor het eerst in zes maanden nog eens eigen aandelen in te kopen. Het trok daar 17,5 miljoen euro voor uit en bezit nu 3,13 procent van de aandelen. We gaven al de raad de aandelen bij te houden. Met geschreven callopties proberen we het rendement wat op te krikken.


Geschreven call

Schrijf call Colruyt 46,00 euro met afloopdatum december 2017 @ 1,40 euro

Deze call is at the money. De uitoefenprijs ligt dus dicht tegen de huidige koers. We strijken onmiddellijk 1,4 euro op. Dat is ongeveer 3 procent. We hebben in oktober ook recht op het dividend van wellicht 2,4 procent. Als de koers van het aandeel weinig of niet beweegt, halen we met die strategie toch nog een rendement van 5,4 procent in zes maanden.

We houden de positie goed in de gaten. Beweegt de koers weinig, dan laten we de call rustig waardeloos aflopen of we sluiten de positie af tegen een gunstprijs. Stijgt de aandelenkoers onverwacht snel, dan moeten we verkopen tegen 46 euro. De premie mag u houden. We herhalen dat u die positie het beste niet inneemt als u geen aandelen van Colruyt bezit. We vinden de Amazon-schok op Ahold Delhaize wat overdreven. Met een geschreven put kunt u op een herstel van de aandelenkoers inspelen.


Geschreven put

Schrijf put Ahold Delhaize 17,00 euro met afloopdatum december 2017 @ 1,10 euro

Dit contract levert een rendement van 6,5 procent over zes maanden, zonder investering. U moet wel bereid zijn 100 aandelen per geschreven put te kopen tegen 17 euro. Dat wil zeggen dat u 1700 – 110 = 1590 euro beschikbaar moet houden voor het geval dat u uitgeoefend wordt. Dat zal maar gebeuren als de aandelenkoers zakt onder 17 euro. U zou dan een beloftevol aandeel kopen tegen 15,9 euro, terwijl het nu bijna 17 euro kost. Maar zover zijn we nog niet. U kunt misschien de positie vroegtijdig sluiten, dus voor 15 december. We houden ook die positie voor u in de gaten.

Partner Content