Danone, Nestlé, Unilever, Wal-Mart

Het gebeurt zelden, maar de Zwitserse voedingsgroep Nestlé publiceerde tegenvallende resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar.

Danone

In het derde kwartaal van 2015 kwam de Franse voedingsreus Danone met beter dan verwachte cijfers. Zo boekte het een omzetgroei met 4,6%, tot 5,6 miljard EUR. Vooral Europa presteerde sterk, net zoals de divisies drinkwater, medische en babyvoeding. De grootste afdeling, verse zuivel, zag de volumes wel met 3% krimpen. De groei lag stuk hoger dan we de jongste tijd bij Danone gewend waren. De koers van het aandeel veerde lichtjes op na het nieuws. Op middellange termijn ontwikkelt het aandeel zich eerder neutraal. Op 54 EUR ligt een redelijk sterke horizontale steunzone, terwijl rond 60 EUR weerstand opdoemt.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Nestlé

Het gebeurt zelden, maar de Zwitserse voedingsgroep Nestlé publiceerde tegenvallende resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar. Over die periode daalde de omzet met 2%, tot 64,86 miljard CHF, een gevolg van de sterke Zwitserse frank en problemen in Azië, meer bepaald in India met de Maggi-noedels. Nestlé werd gedwongen om de verkoop daarvan stop te zetten naar aanleiding van voedselbesmetting. Daardoor schroeft Nestlé de autonome groei voor het gehele boekjaar terug van rond 5 tot 4,5%. De mindere cijfers hadden geen invloed op de koers van het aandeel. Een doorbraak boven de top van 76 CHF zou een sterk koopsignaal genereren.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Unilever

De Nederlands-Britse groep Unilever boekte wel beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal van 2015. De omzet over het derde trimester steeg met 9,4%, tot 13,4 miljard EUR, terwijl de onderliggende omzetstijging 5,7% bedroeg. Alle vier productsegmenten lieten groei zien, terwijl de beste prestatie werd geleverd door de divisie Personal Care, met een omzetgroei van 12,4%. Unilever wijst op het herstel in China en de sterke verkoop van ijs dankzij een hete Europese zomer. Voor heel 2015 verwacht de groep een omzettoename aan de bovenkant van de bandbreedte 2 tot 4%. De cijfers werden begroet met een koersstijging, waardoor de eerdere top van 42 EUR binnen handbereik komt.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Wal-Mart Stores

Het kneusje van de week was de grootste retailer ter wereld, Wal-Mart, waarvan de koers nogmaals 10% prijsgaf na een winstwaarschuwing. De groep verwacht nu een stabiele omzet voor het lopende, gesplitste boekjaar, terwijl eerder werd uitgegaan van een omzetgroei van 1 tot 2%. Bovendien verwacht Wal-Mart voor het volgende boekjaar een daling van de winst per aandeel tussen 6 en 12%. De gigant wijst op de toegenomen concurrentie en de loonstijgingen. De groep wil meer focussen op e-commerce. Het aandeel bevindt zich in een sterk dalende trend en het einde van de baisse is nog niet in zicht. Op 63,50 en 72 USD liggen horizontale weerstanden. De eerste steun bevindt zich op 50 USD.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content