De vlucht naar de stad

De wereldbevolking groeit explosief. De meeste demografen verwachten dat het aantal mensen op aarde tegen 2050 toeneemt tot 9 miljard. Een andere megatrend is de oprukkende verstedelijking.

De oprukkende verstedelijking is op zich geen nieuw verschijnsel: het proces is al veel jaren aan de gang. Wat wel nieuw is, is dat de groei van de steden en van de stadsbevolking wereldwijd nog nooit zo massaal is geweest. Elk jaar komen er wereldwijd 65 miljoen stedelingen bij. Dat is zes keer de bevolking van België; het betekent ook dat elke dag gemiddeld 180.000 mensen wegvluchten van het platteland naar de stad.

In 1800 woonde amper 3% van de wereldbevolking in de stad. In 1950 was dat een kwart van de wereldbevolking en in 2010 al 45%. Tegen 2016 of 2018 zou de helft van de wereldbevolking in de stad wonen. Tegen 2030 zouden al 5 miljard mensen in de steden gevestigd zijn (60% van de wereldbevolking), en tegen 2050 loopt dat aantal op tot 6,3 miljard, of 70% van de dan 9 miljard mensen.

50 miljoen inwoners

In Europa en Noord-Amerika wonen de meeste mensen al langer in steden. Voor Europa ligt het percentage vandaag al rond 70%. Noord-Amerika is het meest verstedelijkte continent ter wereld, met 82% van de inwoners die in de stad wonen. De industriële revolutie heeft de mensen doen vluchten naar de steden op zoek naar werk. Door de opkomst van de landbouwmachines waren in de landbouw steeds minder mensen nodig, terwijl in de steden mensen werden gezocht om in de fabrieken te werken. De tweede grote urbanisatiegolf die enkele decennia geleden op gang is gekomen, speelt zich af in de opkomende markten.

Tussen 2000 en 2030 klimt het aantal stadsbewoners in Azië naar verwachting van 1,4 naar 2,6 miljard. Afrika verstedelijkt in een nog sneller tempo: van 300 naar 750 miljoen in 30 jaar tijd. Die exponentiële toename zal uiteraard leiden tot de groei van steeds meer megasteden en metropolen. Vandaag zijn er al vijf megasteden met meer dan 25 miljoen inwoners: Tokyo, Guangzhou, Jakarta, Seoel en Sjanghai. Maar zulke grote steden kunnen nog altijd blijven groeien. Er zijn demografen die verwachten dat tegen 2040 meer dan 50 miljoen mensen wonen in de Indiase stad Mumbai (het vroegere Bombay).

Megasteden leiden tot mega-uitdagingen voor de infrastructuur, veiligheid en de water- en voedselvoorziening. Het stijgende inkomen van de stadsbewoners – tegen 2025 zouden 735 miljoen mensen in de 600 grootste steden ter wereld meer dan 32.000 USD per jaar verdienen – veroorzaakt een verhoogde vleesconsumptie. Om aan die stijgende vraag te voldoen, moeten de graanproductie en de landbouwproductie in het algemeen worden opgevoerd. Aandelen zoals dat van de Zwitserse gewasbeschermingskampioen Syngenta blijven daardoor een no-brainer voor de lange termijn (zie ‘Flash’ p. 8).

Partner Content