Delhaize, Nokia en Rosier

De aankondiging door Delhaize, vorige week, van de komst van een nieuwe CEO en het gelijktijdige vertrek van de CEO Delhaize America zorgde voor een koersdaling met 8%. Moet ik mijn winst verzilveren?

CEO Pierre-Olivier Beckers van Delhaize (46,1 EUR; NYSE Euronext Brussel) kondigde eerder dit jaar zijn vertrek aan en het was uitkijken naar de benoeming van de nieuwe CEO. Met de Nederlander Frans Muller, voormalig CEO van de Cash & Carry-afdeling van het Duitse Metro, koos Delhaize een verrassende naam. Muller was opzijgeschoven bij Metro na tegenvallende prestaties van Cash & Carry. De man heeft ook geen ervaring in de voor Delhaize cruciale Amerikaanse markt, die vorig jaar 64% van de omzet opleverde. Nochtans leek Delhaize met Roland Smith, de CEO Delhaize America, de ideale kandidaat in eigen rangen te hebben om Beckers op te volgen. Smith zelf dacht daar blijkbaar ook zo over, want hij nam meteen ontslag.

Het is vooral dat verrassende ontslag dat de markt deed sidderen. Onder Smiths leiding realiseerde Delhaize America de afgelopen kwartalen een mooie turnaround. Sinds eind vorig jaar zitten de verkochte volumes weer in stijgende lijn, en Smith kon uitpakken met herstellende vergelijkbare bedrijfsmarges (van 3,2% naar 3,8% de afgelopen 12 maanden). De markt twijfelt dus vooral aan het doortrekken van deze positieve trend in de VS na het vertrek van Smith. Het feit dat Delhaize America rechtstreeks aan de nieuwe CEO zal rapporteren, doet de analisten ook vrezen voor een verminderd marktaanvoelen bij het uitstippelen van het Amerikaanse beleid.

We vinden de marktreactie op de wissels aan de top bij Delhaize wat overtrokken. Sinds de koerspiek van 52 EUR begin augustus is de koers met bijna 15% gezakt. De verbeterende Amerikaanse economie stemt ons hoopvol dat de margeverbetering in de VS ook zonder Smith nog niet voorbij is. Mede omwille van de lage waardering bevestigen we het advies ‘kopen op correctie’ (rating 2B).

Wat te doen met mijn aandelen Nokia, nu de koers 50% steeg op de aankondiging van de verkoop van de afdeling mobiele telefonie aan Microsoft?

Het Nokia-aandeel (4,25 EUR; ticker NOK1V op de beurs van Helsinki) veerde op door de aankondiging dat Microsoft 5,44 miljard EUR betaalt voor de overname van de tanende afdeling Devices & Services (D&S). Het intussen verlieslatende D&S droeg vorig jaar 15 miljard EUR bij aan de omzet, of 50%. In het gsm-segment verloor Nokia in 2012 het marktleiderschap aan Samsung. Nokia miste de afgelopen jaren echter vooral de smartphonerevolutie. De nieuwe Lumia-smartphone, die opereert op het Microsoft Windows Phone-platform, kon de consument tot op heden onvoldoende bekoren. De markt is dus vooral opgelucht met het wegvallen van de negatieve financiële impact van D&S op de groep. In juli nam Nokia het 50%-belang van Siemens in de ‘mobiele netwerk’-afdeling voor 1,7 miljard EUR over. Die afdeling, omgedoopt in ‘Nokia Solutions and Networks’, wordt de belangrijkste in het nieuwe Nokia. Ze realiseerde in de eerste jaarhelft een omzet van 5,5 miljard EUR, 10% minder dan in het eerste semester van 2012. De vergelijkbare bedrijfswinst (non-IFRS) bedroeg 539 miljoen EUR versus 98 miljoen EUR verlies in de eerste jaarhelft 2012 en 822 miljoen EUR winst in gans 2012. Daarnaast behoudt Nokia zijn kleinere afdelingen ‘mapping en locatie diensten’ en ‘geavanceerde technologieën’.

De deal met Microsoft doet de donkere hemel boven Nokia een stuk opklaren. Na de Microsoft- en Siemensdeals beschikt de groep over naar schatting 2 EUR per aandeel netto in cash. Na de schrapping van het dividend vorig jaar lijkt een extraatje voor de aandeelhouder realistisch. Het is echter afwachten in welke mate Nokia 2.0 structureel winstgevend wordt. We handhaven het advies ‘houden/afwachten’ (rating 3C).

Het overnamebod van Borealis op de nog uitstaande aandelen van Rosier is van start gegaan. Bent u nog steeds van oordeel dat we niet op het bod moeten ingaan?

Het overnamebod van Borealis op de Waalse meststoffenproducent Rosier (200,2 EUR; NYSE Euronext Brussel) loopt tot 4 oktober. Het is een verplicht uitkoopbod op de resterende aandelen, nadat Borealis eerder de 57% meerderheidsparticipatie verwierf die Total aanhield in Rosier. Maar het bod van 203,38 EUR per aandeel, ongeveer de boekwaarde, is heel karig. De timing was voor de aandeelhouders ongelukkig, na een minder 2012 en met een beurskoers die zich op een vijfjarig dieptepunt bevond. Het is nu afwachten of Borealis tegen 4 oktober minimaal 90% van de aandelen zal verwerven. In dat geval komt er volgens de prospectus een heropening van het bod tussen 14 en 28 oktober. Borealis is in elk geval vastberaden om de overname te realiseren. We blijven aanraden om (voorlopig) niet op het bod in te gaan (rating 3C; ‘houden/afwachten’).

Partner Content