Nikkel is de slechtste leerling van de klas

Nikkel is de slechtste leerling van de klas

Nikkel was in de eerste jaarhelft het slechtst presterende basismetaal. De gedeeltelijke opheffing van een uitvoerverbod in Indonesië en de politieke ommezwaai in de Filipijnen duwden de nikkelprijs naar omlaag.

Meststoffen zijn een groeimarkt

Meststoffen zijn een groeimarkt

Met de Global Fertilizer/Potash ETF kunnen beleggers gespreid investeren in de meststoffenindustrie. De vraag naar meststoffen zal de komende jaren nog stijgen.

Zilver blijft achter op goud

Zilver blijft achter op goud

Na drie verliesjaren liet zilver in 2016 nog eens een positief rendement optekenen. Dit jaar blijft zilver opnieuw achter, met na vijfenhalve maand in 2017 een rendement van 6 procent, tegenover 10 procent voor goud.

Platina in de schaduw van palladium

Platina in de schaduw van palladium

Bij de edelmetalen zette palladium vorig jaar de sterkste prestatie neer met een prijsstijging van 21 procent. Het zustermetaal platina bleef toen achter met een klim van slechts 1,5 procent. Die trend zet in 2017 door.

Brazilië in de ban van corruptie

Brazilië in de ban van corruptie

Een nieuw corruptieschandaal zou erg ongelegen komen voor Brazilië. Het bbp kromp in 2016 met 3,6 procent. Maar niet alle evoluties zijn negatief.

Goud blijft aan te raden

Goud blijft aan te raden

Goud presteert dit jaar behoorlijk, maar het blijft wachten op een echte doorbraak.

Olieprijs schiet omhoog

Olieprijs schiet omhoog

Door de Amerikaanse militaire actie in Syrië zijn de olieprijzen weer gestegen. De markten kijken ook uit naar de OPEC-vergadering op 23 mei. Dan wordt beslist of de geldende productiebeperkingen gehandhaafd blijven.

Koper is oververhit

Koper is oververhit

Bijna vijf maanden na de Amerikaanse verkiezingen begint de markt zich af te vragen of het optimisme over de toekomstige groei in de Verenigde Staten wel gerechtvaardigd is. De koperprijs viel fors terug.

Derivaten op koffie

Derivaten op koffie

Op middellange termijn oogt de fundamentele toestand voor de koffiemarkt vrij gunstig. Inspelen op een hogere koffieprijs kan zowel via hefboomproducten als met trackers.

Maïs is favoriet bij de granen

Maïs is favoriet bij de granen

De granenconsumptie zal dit jaar met 4 procent toenemen. Voor maïs voorspellen experts dit jaar een daling van de landbouwoppervlakte.

Tracker op herontdekte uraniumaandelen

Tracker op herontdekte uraniumaandelen

Na het dieptepunt van eind november stijgt de uraniumprijs weer. Kazachstan, de grootste producent ter wereld, vermindert de productie. Met de Global X Uranium ETF kunnen beleggers op een gespreide manier in de uraniumindustrie investeren.

Tracker op meststoffen

Tracker op meststoffen

Naar verwachting komt de markt van de meststoffen dit jaar weer in evenwicht. Met de Global Fertilizer/Potash ETF kunnen beleggers gespreid in die sector investeren.

Long op platina, short op palladium

Long op platina, short op palladium

Platina was sinds begin dit jaar het kneusje van de grondstoffen, terwijl palladium hoge toppen scheerde. Investeerders kunnen met hefboomproducten een combinatie van een long op platina en een short op palladium opzetten.

Olieprijs profiteert van OPEC-akkoord

De OPEC-landen bereikten vorige week dan toch een akkoord over een vrijwillige productiebeperking. Of die nieuwe overeenkomst ook een impact heeft op het marktevenwicht, zal nog moeten blijken.

Europese tracker op bankaandelen

Inspelen op een herstel van de Europese financiële sector kan met trackers die de prestatie van een breed universum aan financiële aandelen schaduwen.

Gouden instapkans

De goudprijs steeg niet zo fors als werd voorspeld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Analisten verwachten dat de goud- en zilverprijs verder daalt. Een koopkans.

Inspelen op volatiele dollar

De dollarindex reageerde niet zoals verwacht op de overwinning van Donald Trump. Naargelang het scenario kunnen investeerders zich long of short positioneren.

Perspectieven voor granen verbeteren

De prijzen van tarwe en mais zijn teruggevallen tot dieptepunten die ze in geen jaren hebben bereikt. Het risico dat ze nog verder terugvallen, is beperkt. De speculatieve investeerders beginnen hun kar te keren.

Terugkeer van de opkomende landen

Het wordt voor investeerders steeds moeilijker om achtergebleven activa te vinden. De aandelen uit de zogenaamde emerging markets of opkomende landen zijn wel nog achtergebleven en worden dit jaar dan ook weer opgepikt.