Draghi versus Tsipras

Het eerste kwartaal was super, het tweede belabberd.

Het eerste semester van 2015 had duidelijk twee gezichten. We openden met een uitstekend eerste kwartaal voor de Europese aandelen- en obligatiemarkten. Het net afgesloten tweede kwartaal daarentegen was maar belabberd. Alles bij elkaar geeft dat geen super, maar wel nog een goed eerste halfjaar. Dat betekent een klim op indexniveau van 10 à 15%, in plaats van 20 à 25% na afloop van het eerste trimester.

De eerste drie maanden werden gedomineerd door Mario Draghi. De Europese Centrale Bank (ECB) startte met QE in de eurozone en koopt maandelijks voor 60 miljard EUR overheidsobligaties. De beslissing daarover viel in januari, enkele dagen voor de cruciale parlementsverkiezingen in Griekenland. Die werden gewonnen door het linkse Syriza van Alexis Tsipras, die er al jaren geen geheim van maakte dat hij af wilde van de besparingslogica van de Europese Unie. Maar in de eerste maanden van het jaar lag de focus volledig op de steeds lagere rente, de lagere euro en de lagere olieprijs. Die deden economen en beleggers ervan uitgaan dat er een cyclisch economisch herstel moest aankomen in Europa.

Vanaf de tweede helft van mei en zeker in juni kwam dan het Griekse probleem volop naar de voorgrond. Er kwam maar niet de minste toenadering tussen de Griekse regering en haar schuldeisers, zodat een mogelijke grexit beleggers steeds meer zorgen baarde en steeds meer van de riante winsten van de eerste maanden van tafel verdween.

Hoe boeiend en beweeglijk het Europese beursverhaal was in de eerste jaarhelft, zo saai was het in de Verenigde Staten. Op Wall Street zorgden enkel grote overnames voor beursanimo. Een nakende ommekeer in het rentebeleid van de Federal Reserve hield de koersen op slot. Na zes maanden staan we nog altijd dicht bij het startniveau van 2015.

Geen tragedie

Dat rentethema rond de Amerikaanse centrale bank zal zeker een rol krijgen in het tweede semester op de financiële markten. Ook al is het al enige tijd duidelijk dat de Fed zeer behoedzaam met de basisrente zal omspringen. Om meer dan een symbolische verhoging lijkt het niet te zullen gaan. Maar op korte termijn zal Griekenland erg dwingend en bepalend zijn.

Een akkoord lijkt nu toch weer haalbaar, maar zelfs in het geval van een grexit zien we nog geen ommekeer op de Europese beurzen. Het zal dan even niet leuk zijn op de Europese aandelenmarkten, maar we verwachten geen tragedie door een Griekse clash. Griekenland wordt geen gamechanger. Onder meer de ECB kan met haar monetaire versoepeling de schok opvangen en serieuze besmetting richting de andere Zuid-Europese landen vermijden, zodat het economische herstel niet wordt tenietgedaan. De beurshausse zit weliswaar al in een ver stadium, maar nog niet in de gevaarlijke blessuretijd. Selectiviteit en meer een meer aandacht voor de waardering zullen wel noodzakelijk zijn.

Partner Content