Driemaal is scheepsrecht bij Total

Franse oliemaatschappij Total © Belga

De koers van het aandeel Total beweegt al sinds augustus vorig jaar in een haussekanaal. Van 43 euro ging het in een paar rukken naar 48 euro, een stijging met 10 procent. We wezen al enkele keren op het haussepotentieel van dit ‘saaie’ aandeel.

De redenen voor de goede prestatie van het aandeel moeten we niet ver zoeken. Voor een oliebedrijf is de prijs van de olie van erg groot belang. En de olieprijs stijgt. Bovendien betekent het dividendrendement van ongeveer 5 procent een steun onder de koers.

Total draait al break-even met een olieprijs van 35 dollar per vat. Vanaf volgend jaar zou zelfs 30 dollar per vat volstaan. Dat is minder dan de helft van de olieprijs vandaag.

Eind november vorig jaar hebben we een strategie opgezet voor elf maanden. We gingen à la hausse met een geschreven put zoals we al deden enkele maanden eerder. Toen schreven we met succes de put december 2017 met uitoefenprijs 48,00 euro. We rekenden op een verdere waardestijging van het aandeel Total. En die kwam er.

Wie toen geen put had geschreven, kon kijken naar contracten met een langere looptijd, zoals de put september 2018 met uitoefenprijs 46,00 euro. Voor het schrijven van dat contract kregen we 4,50 euro. Vandaag kunnen we dat contract sluiten voor 2,25 euro, net de helft van het bedrag dat we oorspronkelijk hebben gekregen. Maar waarom zou u die put al terugkopen als een verdere koersstijging van het aandeel Total binnen de verwachtingen ligt? Driemaal is scheepsrecht. Daarom herhalen we deze succesformule voor de derde keer.


Geschreven put

Schrijf put Total december 2018 met uitoefenprijs 48,00 euro @ 4,58 euro

Dit contract is at the money. De uitoefenprijs ligt ongeveer gelijk met de huidige koers. Bij een koersstijging zal het beetje intrinsieke waarde (verschil tussen de uitoefenprijs en de aandelenkoers) uit de optiepremie trekken. Dat moet onze winst al doen stijgen. We zijn een grote voorstander van geschreven posities omdat de tijd in het voordeel speelt van de schrijver. Met het verstrijken van de tijd, verdampt de tijdswaarde in de premie, waardoor de winst toeneemt.

Maar wat als de koers begint te dalen? Dan worden we misschien uitgeoefend. Koop dan de aandelen tegen 48 euro min de premie van 4,58 euro. U betaalt dan uiteindelijk 43,42 euro per aandeel. Dat is 9 procent onder de huidige koers.

Partner Content