Europese trackers op edelmetalen

© Getty Images/iStockphoto

Door de Europese PRIIP-verordening is het bij de meeste Belgische banken en onlinebrokers niet langer mogelijk financiële instrumenten te kopen, waarvan de uitgever niet in het vereiste informatiedocument voorziet.

Door de Europese PRIIP-verordening is het bij de meeste Belgische banken en onlinebrokers niet langer mogelijk financiële instrumenten te kopen, waarvan de uitgever niet in het vereiste informatiedocument (KID) voorziet. Daartoe behoren helaas ook een aantal populaire trackers die de prijs van de edelmetalen of een korf aandelen uit de edelmetaalsector schaduwen.


Goud en zilver

De ETF Physical Gold ETF noteert met de ISIN-code JE00B1VS3770 op verscheidene Europese beurzen onder verschillende valuta (dollar, pond en euro). Voor Belgische beleggers is de notering op Euronext Amsterdam in euro het meest interessant. Daar noteert de tracker onder het tickersymbool PHAU. De jaarlijkse beheerkosten bedragen 0,39 procent. Dezelfde uitgever biedt ook een alternatief voor SLV aan met de ETFS Physical Silver ETF. Ook die noteert met de ISIN-code JE00B1VS3333 op enkele Europese beurzen, waaronder Euronext Amsterdam met als tickersymbool PHAG.

We vermelden nog de Xtrackers-productlijn van Deutsche Bank. Dat aanbod bevat eveneens twee trackers die de prijs van goud en zilver schaduwen: de Xtrackers Physical Gold ETC met ISIN-code DE000A1E0HR8 en de Xtrackers Physical Silver ETC met ISIN-code DE000A1E0HS6.


Mijnaandelen

De VanEckVectors Gold Miners ETF (GDX) en Van Eck Junior Gold Miners ETF (GDXJ) kunnen niet meer worden gekocht. Er bestaat wel een Europese variant van GDX en GDXJ. De VanEck Vectors Gold Miners ETF noteert op de beurs van Frankfurt met de ISIN-code IE00BQQP9F84 en het tickersymbool G2X. Het volume is veel beperkter dan op de Amerikaanse beurs, met dagelijks slechts 4000 à 5000 stuks. De Europese VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF met ISIN-code IE00BQQP9G91 en tickersymbool G2XJ noteert eveneens op de beurs van Frankfurt. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,49 procent, maar de volumes liggen met 6000 stuks wel iets hoger.

Een alternatief voor de VanEck-trackers is de ETFS Russell Global Gold Fund ETF. Die noteert met de ISIN-code IE00B3CNHG25 en het tickersymbool AUCO op Euronext Amsterdam. De beheerskosten zijn met 0,65 procent bovengemiddeld hoog, maar het volume ligt wel iets hoger dan bij GDX en GDXJ.

Een betere keuze met het oog op de kosten en de liquiditeit is de iShares Gold Producers ETF,die met ISIN-code IE00B6R52036 en het tickersymbool IS0E op de beurs van Frankfurt noteert. Gemiddeld worden dagelijks 120.000 stuks verhandeld en de jaarlijkse beheerskosten bedragen 0,55 procent.

Partner Content