Extra rendement op Telenet

Met opties kunnen aandeelhouders van Telenet het rendement op hun aandelen verhogen. Wie geen aandelen van de telecomgroep heeft, hoeft niet te treuren. Met opties kunnen ze die goedkoper aankopen.

De omzet van Telenet is in het derde kwartaal stevig gegroeid tegenover vorig jaar (+35%), vooral door de overname van Base. Laten we Base uit de cijfers, dan steeg de omzet slechts met 1 procent. Dat is minder dan verwacht. Maar er is ook goed nieuws. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt 295,3 miljoen euro, of 22 procent meer dan een jaar eerder. Door fors lagere financiële kosten is de nettowinst vijf keer hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De WIGO-formule met vast en mobiel bellen, internet, digitale televisie en een gezamenlijke datalimiet voor het hele gezin doet het uitzonderlijk goed.

Na een dip tot 38 euro eind juni noteert het aandeel rond 48,5 euro. Dat is net onder de historische piek van 53 euro. Het aandeel is erg duur, tegen bijna 40 keer de jaarwinst. Het is best mogelijk dat het goede nieuws al voor een groot deel in de koers verrekend zit. Maar de aandelen daarom nu verkopen, hoeft niet. Met opties kunnen aandeelhouders het rendement op hun Telenet-aandelen verhogen. Hebt u geen aandelen, niet getreurd. Met opties kunt u ze goedkoper aankopen.


Extra rendement halen

Schrijf call dec 50 aan 0,90 EUR

Schrijf bijvoorbeeld de call december 50. U incasseert daarvoor 0,90 euro. Als de koers tegen eind december 50 euro of minder bedraagt, mag u de aandelen en de premie houden. Door het schrijven van de optie hebt u in minder dan twee maanden ongeveer 2 procent rendement gehaald. Als u dezelfde call schrijft, maar met vervaldatum januari 2017, krijgt u daar anderhalve euro voor. Uw rendement bedraagt dan 3 procent op drie maanden. Elke medaille heeft echter een keerzijde. Als de koers van het aandeel boven 50 euro stijgt, moet u wellicht verkopen. U ontvangt dan 50 euro per aandeel, plus de premie van 0,90 euro die u al op zak had.


Aandelen goedkoper kopen

Schrijf put jan 49 aan 2,50 EUR

Niet iedereen bezit aandelen van Telenet. Maar wie nu interesse heeft om dat aandeel te kopen, moet wel erg diep in de buidel tasten. Daarom is een geschreven put geen slecht idee. Voor het recht om aandelen van Telenet aan u te kunnen verkopen, betaalt de koper van de optie 2,50 euro. Bedraagt de koers van het aandeel tegen eind januari 49 euro of meer, dan zal de optiebezitter niet reageren. Hij zou u dan de aandelen moeten leveren tegen 49 euro, terwijl hij er op de beurs meer voor zou kunnen krijgen. De premie van 2,50 euro per putoptie is dan wel van u. Zakt de koers onder 49 euro, dan zal de optie wellicht worden uitgeoefend. U koopt dan tegen 49 euro, verminderd met de ontvangen premie van 2,50 euro. Voor 46,50 euro zijn de aandelen van u. Dat is 4 procent onder de huidige koers. De handel in opties op Belgische aandelen is doorgaans beperkt. Het is dus raadzaam elk order te limiteren.

Partner Content