Forse correctie, geen crash

We vergelijken de huidige terugval met 2011. We zien geen toestanden zoals in 2008.

Oktober heeft zijn naam van de gevaarlijkste beursmaand weer alle eer aangedaan. In de eerste twee weken van deze maand verloren de meeste indexen afgerond 10%. Uiteraard boezemt zo’n snelle terugval angst in. Vooral de brutaliteit waarmee het gebeurt, is voor menig aandelenbelegger een onaangename verrassing. En dus zijn heel wat particuliere beleggers ongerust en willen ze in paniek aandelen buitengooien. Het blijft een fenomeen dat bij elke terugval van enige omvang terugkeert. Vaak wil men ook aandelen verkopen waarop men nog een stevige winst kan realiseren.

Nochtans kunnen we niet stellen dat er de voorbije dagen of weken dramatisch slecht nieuws op de beleggers werd losgelaten. Dat alleen kan de scherpte van de beursdaling niet verklaren. Er zijn weliswaar signalen dat de wereldeconomie aan het vertragen is, maar het is geen dramatische inzinking. We blijven dan ook bij de stelling dat vooral de afwezigheid van een forse correctie tijdens de jongste jaren mee de omvang van de terugval verklaart. Tenslotte was het 38 maanden geleden _ drie jaar en twee maanden, sinds de zomer 2011 _ dat Wall Street nog eens een stevige tik had gekregen.

Nog geen trendommekeer

We ondergaan een stevige correctie, maar we mogen dit absoluut geen crash noemen en we denken ook niet dat de huidige terugval tot een beurscrisis zal uitgroeien. We verwachten dus niet dat we voor een langdurige periode van beursellende staan. Daarmee willen we niet gezegd hebben dat de correctie definitief voorbij is, al hebben we nu voor minstens even recht op een herstelbeweging. We zullen de komende dagen en weken moeten kijken of we midden oktober al het dieptepunt hebben gezien. Maar evengoed hebben we nog recht op nog een (laatste) verlengstuk. De correctie kan dus nog enkele weken aanhouden en ons eventueel nog wat lager sturen. Maar we vergelijken de huidige terugval met de zomer van 2011. We zien geen toestanden zoals in 2008, toen de indexen 30, 40 tot 50% verloren.

Zolang het vertrouwen in de centrale bankiers groot blijft, zolang de bedrijven over cash beschikken om overnames te doen of eigen aandelen in te kopen en zolang de rente historisch laag blijft, is de kans klein dat we het begin meemaken van een dramatische ommekeer in de beurstrend. Volgend jaar wordt dat risico geleidelijk aan wel groter. Want ofwel komt het economische herstel er wel, en dan is een stijging van de rente aan de orde. Ofwel valt de wereldeconomie stil en dan kunnen de beurzen zakken op teleurstellende bedrijfswinsten.

Maar dat zijn zorgen voor later. We zullen onze cashpositie geleidelijk aan aanspreken (zie p. 2) en de aankopen opvoeren zodra er de komende dagen of weken duidelijke tekenen van uitbodeming zijn. Dit met het oog op een stevig herstel nadien.

Partner Content