Haussecombinaties op Cameco

De heropstart van de kernreactoren in Japan kan voor een herstel van de uraniumprijs zorgen. Daar profiteert het aandeel van Cameco van.

De belangstelling voor kernenergie kreeg een flinke knauw na de kernramp in het Japanse Fukushima, nu iets meer dan drie jaar geleden. Die catastrofe had uiteraard ook repercussies voor de uraniumprijs, die daalde van 75 USD voor een pond uraniumoxide (U308) tot 28 USD, terwijl de productiekosten zowat 40 USD bedragen. Veel groepen die uranium ontginnen, hebben het daardoor niet onder de markt. Een van de beste is ongetwijfeld het Canadese Cameco (19,80 USD), dat tot de weinige bedrijven in de sector behoort die nog winstgevend zijn. Maar er is hoop. De Japanse regering blijft kernenergie genegen, omdat de alternatieven – zoals steenkool en aardgas – te duur zijn. De heropstart van de reactoren in Japan kan voor een herstel van de uraniumprijs zorgen.

Momenteel betalen beleggers 23 keer de verwachte winst voor Cameco. Dat is niet goedkoop, maar zodra de uraniumprijs opnieuw aantrekt, kan dat snel verminderen, zodat we denken dat het aandeel koopwaardig is. Omdat de timing niet gemakkelijk oogt, gaat onze voorkeur uit naar de series die ten einde lopen op de derde vrijdag van januari 2016 en een looptijd van iets meer dan 19 maanden hebben. U kunt die verhandelen op de Amerikaanse optiebeurs. Werk met limieten, want de spreads zijn vrij groot.

Defensieve callspread

Koop call jan ’16 15 @ 5,70 USD

Schrijf call jan ’16 22 @ 2,35 USD

De call januari 2016 biedt het grote voordeel dat u weinig verwachtingswaarde betaalt. Dit contract komt op een investering van 570 USD te staan, maar het leeuwendeel ervan is intrinsieke waarde. Het schrijven van de call 22 met dezelfde afloopdatum oogt dan weer interessant, omdat de premie van 235 USD die u krijgt voor een standaardcontract van 100 onderliggende stukken helemaal uit verwachtingswaarde bestaat. Uw inzet bedraagt 335 USD (570 – 235), en dat is uw hele risico. Alleen wanneer de koers van Cameco op de vervaldag lager staat dan 15 USD, speelt u uw hele inzet kwijt. Uw break-even -het peil waarop u per saldo winst noch verlies boekt- bevindt zich op 18,35 USD, of 7% onder de huidige koers. Uiteraard mikt u op een hausse en wanneer 22 USD wordt aangetikt, behaalt u de maximale winst van 365 USD, of iets meer dan een verdubbeling van uw inzet. Daarvoor volstaat een hausse van het aandeel met 11%.

Put schrijven

Schrijf put jan ’16 17 @ 1,90 USD

Het schrijven van de put januari 2016 met uitoefenprijs 17 is een defensieve optie. Dankzij de premie van 1,90 USD die u krijgt, betaalt u de stukken in het slechtste geval 15,10 USD, als de koper van de put u verplicht ze op te nemen. Dat betekent dat u over een baissemarge van 24% beschikt. Als de koers op de vervaldag hoger noteert dan 17 USD, is de premie de uwe.

Turbo

Koop call jan ’16 25 @ 1,60 USD

Schrijf put jan ’16 17 @ 1,90 USD

Het opzetten van een turbo is een andere methode om met een beperkt risico geld te verdienen aan een koersstijging van Cameco. De aankoop van de call januari 2016 met strike 25 vergt een investering van 160 USD, maar door de 190 USD die u krijgt voor het schrijven van de put januari 2016 met uitoefenprijs 17 haalt u aanvankelijk 30 USD uit die combinatie. U lijdt slechts verlies als de koers op de vervaldag lager staat dan 16,70 USD, wat betekent dat u over een baissemarge van 16% beschikt. Alleen wanneer de koers boven 25 USD noteert, boekt u winst, maar die wordt niet afgetopt.

Partner Content