Haussecombinaties op Franco-Nevada

De nieuwste zilverstreamingdeal van Franco-Nevada lijkt ons zeer interessant, zodat we op termijn hogere koersen verwachten voor het aandeel. Met opties kunt u in zo’n scenario mooie winsten opstrijken.

Het Canadese Franco-Nevada Corporation (52,23 USD) mag een minder bekende naam zijn, maar we hebben het toch over het grootste royalty- en streamingbedrijf ter wereld. Het bedrijf meent dat we dicht bij een bodem voor de prijzen van edele metalen zitten, want het steekt een serieus tandje bij om zijn portefeuille duchtig versterken. De groep, die geen schulden heeft, verhoogde zijn kredietfaciliteit tot 1 miljard USD. Door de terugval van de koersen van veel metalen en de lage beurskoersen van de mijnbouwbedrijven zijn immers ook grotere spelers momenteel geneigd om streamingovereenkomsten als financiering te gebruiken.

Tot voor kort was Franco-Nevada praktisch uitsluitend actief in goud, maar onlangs sloot de groep een eerste pure zilverstreamlingdeal met het in ademnood verkerende Teck Resources. Franco-Nevada zal vanaf het vierde kwartaal jaarlijks gemiddelde 3 miljoen ounce zilver ontvangen en het moet daarvoor nauwelijks iets betalen, behalve de initiële 610 miljoen USD die het neertelde voor de afname van de zilverproductie. De groep wijst op de uitzonderlijk hoge goudzilverratio van 74 tegen een gemiddelde van 57 om deze investering te rechtvaardigen.

De Canadezen finaliseerden ook een deal ter waarde van 1 miljard USD voor de Cobre Panama-kopermijn van First Quantum. In totaal bezit Franco-Nevada een gediversifieerde portefeuille van ongeveer 400 activa, waarvan er 45 in productie zijn. Het leeuwendeel van de productie (82%) wordt gerealiseerd in Noord- en Latijns-Amerika. Sinds de beursgang van 2007 realiseerde de groep een gemiddelde jaarlijkse return van 19%, terwijl het dividend jaarlijks steeg.

De nieuwste zilverstreamingdeal lijkt ons zeer interessant, zodat we op termijn hogere koersen verwachten voor Franco-Nevada, zeker als de prijzen van de edele metalen weer aantrekken. Met opties kunt u in zo’n scenario mooie winsten opstrijken.

Defensieve callspread

Koop call apr 40 @ 12,90 USD

Schrijf call apr 55 @ 4,00 USD

De aankoop van de call april met strike 40 kost 1290 USD. Voorts schrijft u de call 55 met dezelfde afloopdatum die 400 USD in het laatje brengt. Uw inzet – tevens uw maximale verlies – vermindert daardoor tot 890 USD (1290 – 400). Staat de koers van Franco-Nevada op de vervaldag lager dan 40 USD, dan speelt u uw gehele inzet kwijt. Uw break-even, het peil waarop u per saldo quitte speelt, ligt op 48,90 USD, 6% onder de huidige koers. Bij hogere koersen behaalt u winst, al wordt die afgetopt op 55 USD. Wordt dat niveau bereikt of overschreden, dan behaalt u de maximale winst van 610 USD, 69% meer dan uw inzet. De koers van Franco-Nevada moet slechts met 7% stijgen om dat mogelijk te maken.

Agressievere callspread

Koop call apr 50 @ 6,40 USD

Schrijf call juni 60 @ 2,45 USD

Ook deze agressievere callspread biedt kansen. U koopt in eerste instantie de call april 50 die 640 USD kost. Door het gelijktijdige schrijven (verkopen) van de call 60 met dezelfde afloopdatum strijkt u een premie van 245 USD op, zodat uw inzet wordt verlaagd tot 395 USD (640 – 245). Bij een koers van Franco-Nevada op de vervaldag van 53,95 USD recupereert u uw inzet. Bij nog hogere koersen behaalt u winst, al wordt die afgetopt op 60 USD. Wordt dat peil bereikt, dan boekt u een winst van 615 USD of uw inzet plus 156%. De koers van het Franc-Nevada-aandeel moet met 15% stijgen om dat te realiseren.

Put schrijven

Schrijf put apr 50 @ 4,75 USD

De put april met strike 50 is een voor de hand liggende keuze voor wie het risico aandurft om een ongedekte put te schrijven. U krijgt immers een premie van 475 USD, zodat u over een baissemarge van 13% beschikt. Staat de koers van Franco-Nevada op de vervaldag boven 50 USD, dan kunt u de gekregen premie volledig op zak steken.

Partner Content