Haussecombinaties op Kinross Gold

We kunnen het aandeel van Kinross Gold beschouwen als een langlopende optie op een herstel van de goudprijs.

Dat de koers van veel goudmijnen een pandoering kreeg, is een understatement. Ook Kinross Gold (2,10 USD) bleef dat lot niet bespaard en de baisse nam zelfs bijzonder grote proporties aan. In 2008 werd nog meer dan 25 USD voor het aandeel neergeteld, nu is dat tienmaal minder. Kinross Gold teerde op succesvolle acquisities, maar in 2010 liep het mis bij de overname van Red Back Mining in Mauritanië, dat de Tasiast-mijn herbergt. Kinross boekte voor niet minder dan 6 miljard USD waardeverminderingen op die geflopte mijn, terwijl de gemiddelde productiekosten met 1063 USD per ounce aan de hoge kant liggen. Met een totale jaarproductie van 2,5 miljoen ons en negen operationele mijnen behoort Kinross Gold overigens tot de subtop van de goudproducenten.

De prioriteit van Kinross Gold ligt momenteel op een verdere verlaging van de productiekosten. Operationeel doet de groep het al een aantal kwartalen op rij beter. Momenteel betalen beleggers slechts de helft van de boekwaarde en daarmee behoort Kinross tot de goedkoopste goudmijnen. Het aandeel wordt nog steeds afgestraft door de geflopte mijn in Mauretanië en de aanwezigheid in Rusland, waar de productiekosten het laagst zijn.

We kunnen het aandeel beschouwen als een langlopende optie op een herstel van de goudprijs. Daarom grijpen we naar langerlopende optieseries. Wordt dat scenario bewaarheid, dan kunt u een veelvoud van uw inzet terugverdienen. In de januari 2018 opties is nog geen handel. Daarom grijpen we terug naar de series die expireren in januari 2017.

Defensieve callspread

Koop call jan ’17 1,50 @ 0,85 USD

Schrijf call jan ’17 3 @ 0,40 USD

De aankoop van de call januari 2017 met uitoefenkoers 1,50 kost 85 USD, terwijl het schrijven (verkopen) van de call 3 met dezelfde afloopdatum 40 USD in het laatje brengt. Uw inzet bedraagt dus 45 USD (85 – 40), en meer dan dat bedrag kunt u niet verliezen. Uw break-even, het niveau waarop u per saldo winst noch verlies boekt, bevindt zich op 1,95 USD, 7% onder de huidige koers. Bij nog hogere koersen behaalt u winst en wordt op de vervaldag 3 USD aangeraakt of overtroffen, dan behaalt u de maximale winst van 105 USD of meer dan een verdubbeling van uw inzet. De koers van het onderliggende aandeel moet met 43% opwaarderen om dat te bereiken, maar met het goud kan het nu eenmaal snel gaan.

Put schrijven

Schrijf put jan ’17 2 @ 0,55 USD

U krijgt per contract 55 USD voor het schrijven van de put januari 2017 met uitoefenkoers 2. Dat betekent dat u per saldo slechts verlies boekt bij koersen lager dan 1,45 USD. Dat komt neer op een baissemarge van 31%. Blijft de koers van Kinross boven 2 USD, dan kunt u na afloop de gekregen premie volledig op zak steken.

Turbo

Koop call jan ’17 2,50 @ 0,50 USD

Schrijf put jan ’17 2 @ 0,55 USD

Bij deze turbo haalt u de premie voor de aankoop van de call januari 2017 met strike 2,50, die 50 USD kost, volledig uit het schrijven van de put januari 2017 met uitoefenprijs 2, die 55 USD oplevert. Initieel haalt u dus 5 USD (55 – 50) uit deze turbo. Bij koersen op de vervaldag onder 1,95 USD boekt u een bijkomend verlies, maar als de koers van Kinross Gold op de vervaldag hoger staat dan 2,50 USD, behaalt u winst en het grote voordeel is dat die niet wordt afgetopt. Stijgt de koers door tot bijv. 4 USD, dan kunt u die turbo afsluiten met een geweldige winst of een calloptie met een hogere uitoefenprijs schrijven.

Partner Content