Haussecombinaties op Pan American Silver

PAAS verkeert in een opperbeste financiële gezondheid. Met gerichte optiecombinaties kunt u inspelen op een koersstijging van het aandeel.

Zilver blinkt niet meer, want de prijs van het edele metaal zakte onlangs tot het laagste peil van de afgelopen 4 jaar. Die baisse heeft uiteraard gevolgen voor de zilveraandelen. Ook de aandeelhouders van Pan American Silver (11,11 USD; ticker PAAS) deelden in de malaise, want ze zagen alle koerswinst die werd geboekt sinds juli 2014 in rook opgaan. Dat is een beetje verwonderlijk omdat de resultaten van de groep over het eerste halfjaar aan de verwachtingen voldeden, terwijl de kosten zelfs onder de eigen prognoses uitkwamen. Pan American Silver is niet de eerste de beste, want de groep is de tweede grootste, primaire zilverproducent ter wereld, met 7 mijnen in Noord- en Zuid-Amerika (Mexico, Peru, Bolivië en Argentinië). De groep lijkt goed geplaatst om de prognoses voor heel 2014 te halen, waarbij moet worden aangestipt dat de productiekost voor een ons zilver een flink stuk lager lag dan een jaar eerder. Het is bovendien een gulle dividendbetaler en dankzij de hoge kasstromen verkeert PAAS in een opperbeste financiële gezondheid. Met gerichte optiecombinaties kunt u inspelen op een koersstijging van het aandeel waarbij we de voorkeur geven aan de reeksen die expireren in januari 2016. Er bestaan ook optieseries die ten einde lopen in januari 2017, maar hierin is minder handel.

Defensieve callspread

Koop call jan ’16 10 @ 2,30 USD

Schrijf call jan ’16 15 @ 0,75 USD

De aankoop van de call januari 2016 met strike 10 kost 230 USD voor een standaardcontract van 100 stukken. Dit contract gebruikt u als onderpand voor het schrijven van de call 15 met dezelfde afloopdatum en die operatie brengt 75 USD in het laatje, zodat uw inzet wordt verminderd tot 155 USD (230 – 75). Het leuke van deze spread is dat uw break-even -het peil waarop u per saldo winst noch verlies boekt- niet veel boven de huidige koers ligt, meer bepaald op 11,55 USD. Trekt de koers van het zilveraandeel even aan, dan behaalt u winst en die wordt slechts afgetopt boven 15 USD. Bedraagt de koers van Pan American Silver op de vervaldag minstens 15 USD, dan behaalt u de maximale winst van 365 USD of meer dan een verdubbeling van uw inzet. Om dat te bereiken, is een stijging van het aandeel ten opzichte van het huidige niveau met 31% nodig.

Put schrijven

Schrijf put jan ’16 10 @ 1,50 USD

De premies voor beweeglijke aandelen zijn hoog en daarvan kunnen schrijvers van ongedekte puts profiteren. Voor het schrijven (= verkopen) van de put januari 2016 met strike 10 krijgt u een premie van 150 USD. Dat betekent dat u per saldo slechts verlies lijdt bij koersen lager dan 8,50 USD, zodat u over een baissemarge van 29% beschikt. Blijft de koers boven 10 USD, dan kunt u op de vervaldag de premie volledig op zak steken.

Turbo

Koop call jan ’16 12 @ 1,50 USD

Schrijf put jan ’16 10 @ 1,50 USD

Durvers kunnen goed geld verdienen met onderstaande turbo, waarmee u een kleiner risico loopt dan via een rechtstreekse aankoop van de stukken. De turbo bestaat in eerste instantie uit de aankoop van de call januari 2016 met uitoefenkoers 12 die 150 USD kost. Die premie recupereert u volledig via het gelijktijdige schrijven van de put januari 2016 met strike 10 die eveneens 150 USD noteert. U stopt dus (voor kosten) geen geld in deze combinatie. Daalt de koers onder 10 USD, dan neemt uw verlies toe, maar vanaf 12 USD boekt u winst en het grote voordeel van deze turbo is dat uw winst niet wordt afgetopt.

Partner Content