Haussecombinaties op Royal Dutch Shell

Voor opties op Royal Dutch Shell kunt u terecht op Euronext Amsterdam. We geven de voorkeur aan de opties die lopen tot december 2016.

Onlangs kwam de Nederlands-Britse oliereus Royal Dutch Shell (29,36 EUR) in het nieuws door de overname van zijn Britse sectorgenoot BG Group, waarvoor de groep 47 miljard GBP op tafel legt. Dat kan veel lijken, maar zowat een derde van dit bedrag wordt vergoed via de uitgifte van eigen aandelen. De Britse groep staat sterk in vloeibaar aardgas, waarin ze de derde grootste speler ter wereld is. Daarnaast heeft BG Group aanzienlijke belangen in Brazilië, waar ze een partner van Petrobras is.

Royal Dutch Shell wordt door die acquisitie wereldleider op de mondiale gasmarkt. Lng wordt overigens beschouwd als een groeimarkt die de komende jaren een stuk van de steenkool- en de oliemarkt kan inpalmen. Bovendien rekent de groep op schaalvoordelen van 2,5 miljard EUR per jaar. Goed om te weten voor de aandeelhouders is dat de overname geen invloed zal hebben op het royale dividend van 1,88 USD per jaar dat de groep uitkeert. Om de fusie door te voeren, moet zowel Royal Dutch Shell als BG Group niet-kernactiviteiten verkopen voor een bedrag van 30 miljard USD.

Royal Dutch Shell blijft tegen een koers-boekwaardeverhouding van 1,1 en een brutodividendrendement van 6% aantrekkelijk gewaardeerd. Voor opties kunt u terecht op Euronext Amsterdam, waar een levendige handel is. De langstlopende series expireren pas in december 2019, maar die vinden we te lang. We geven de voorkeur aan de opties die lopen tot december 2016.

Callspread

Koop call dec ’16 28 @ 2,55 EUR

Schrijf call dec ’16 32 @ 1,05 EUR

In deze callspread stopt u weinig geld, terwijl u een mooie opbrengst kunt verdienen als de koers van Royal Dutch Shell een beetje aantrekt. Daarvoor hebt u meer dan anderhalf jaar de tijd. De aankoop van de call december 2016 met strike 28 komt u op een investering van 255 EUR voor een standaardcontract van 100 onderliggende aandelen te staan, terwijl u zowat 40% van dat bedrag recupereert als u gelijktijdig de call 32 met dezelfde afloopdatum schrijft (verkoopt). Uw inzet bedraagt dus 150 EUR (255 – 105), en dat betekent dat uw break-even in de buurt van de huidige koers ligt. Stijgt de koers, dan behaalt u winst, en wordt minstens 32 EUR bereikt, dan boekt u een winst van 250 EUR of 167% meer dan uw inzet. Om dat te bereiken, volstaat een hausse van het onderliggende aandeel met 9%.

Put schrijven

Schrijf put dec ’16 26 @ 2,30 EUR

De premies voor puts liggen aan de hoge kant en dat heeft te maken met de royale kwartaaldividenden die worden uitgekeerd. In ieder geval lijkt de premie van 230 EUR die u op zak steekt voor het schrijven van de put december 2016 met uitoefenkoers 26 aantrekkelijk, want dat betekent dat u per saldo pas verlies lijdt bij koersen onder 23,70 EUR, zodat u over een baissemarge van 19% beschikt. Bedenk daarbij dat Royal Dutch Shell een defensief aandeel is dat in de regel weinig beweging laat zien.

Driepoot

Koop call dec ’16 28 @ 2,55 EUR

Schrijf call dec ’16 32 @ 1,05 EUR

Schrijf put dec ’16 24 @ 1,50 EUR

Deze driepoot combineert de callspread met het schrijven van een (ongedekte) put, meer bepaald de put december 2016 met strike 24. In totaal stopt u niets in deze combinatie. De premie die u opstrijkt voor de geschreven put is gelijk aan wat u betaalt voor het opzetten van de callspread (150 + 105 – 255). Deze driepoot levert winst op bij koersen hoger dan 28 EUR, terwijl u pas verlies lijdt als de koers van de oliegigant op de vervaldag lager dan 24 EUR staat. Ten opzichte van de huidige koers betekent dit dat u over een baissemarge van 18% beschikt.

Partner Content