Haussecombinaties op Umicore

Op Euronext Brussel noteren opties op Umicore. We geven de voorkeur geven aan de langstlopende series die tot december 2016 lopen.

Alle beleggers weten dat de metaalprijzen onder druk staan, maar in elke sector zijn er witte raven. Een van die bedrijven is Umicore (38,1 EUR). Ondanks de zwakke metaalprijzen die de winst van de recyclageactiviteiten onder druk zetten, behaalde de groep over 2015 een omzetgroei van 11%, terwijl de recurrente winst zelfs een toename met 21% liet zien. De toon lijkt daarmee gezet voor de volgende jaren.

Umicore bevindt zich technologisch in een sterke positie en kan profiteren van de stijgende vraag naar katalysatoren en batterijen. Dat heeft te maken met de steeds strengere milieunormen in Europa en China. De recyclagedivisie was in 2015 goed voor 42% van de bedrijfswinst (ebit). Een goed teken is dat Umicore bijna overal marktaandeel wint, wat wijst op een sterke competitieve positie. Ook het succes van de elektrische auto zal Umicore waarschijnlijk geen windeieren leggen. Die sector heeft grotere batterijen nodig om het rijbereik te vergroten. De schuldgraad blijft laag, ondanks de investeringen. Bovendien wordt het brutodividend over 2015 met 20% opgetrokken, tot 1,20 EUR per aandeel.

Ondanks de gunstige vooruitzichten leed ook de koers van Umicore onder de recente turbulentie op de markten. De verwachte recurrente koers-winstverhouding van 15 voor 2016 oogt zeer redelijk voor een bedrijf met dergelijke vooruitzichten. Op Euronext Brussel noteren opties op Umicore, waarbij we de voorkeur geven aan de langstlopende series die tot december 2016 lopen.


Defensieve callspread

Koop call dec 32 @ 5,60 EUR

Schrijf call dec 40 @ 1,85 EUR

Met deze defensieve callspread loopt u slechts een beperkt risico. De aankoop van de call december met strike 32 kost 560 EUR, terwijl u 185 EUR recupereert als u gelijktijdig de call 40 met dezelfde afloopdatum schrijft. Uw inzet bedraag dus 375 EUR (560 – 185), en meer dan dat bedrag kunt u niet verliezen. Uw break-even, het niveau waarop u per saldo winst noch verlies boekt, ligt op 35,75%, zo’n 1% onder de huidige koers. Als de koers van het Umicore-aandeel met 11% aantrekt, behaalt u de maximale winst van 425 EUR of meer dan een verdubbeling van uw inzet.


Put schrijven

Schrijf put dec 36 @ 1,70 EUR

Het schrijven van de put december met uitoefenprijs 36 is een prima methode om een graantje mee te pikken van een hausse van het aandeel, terwijl u een kleiner risico loopt dan bij een rechtstreekse aankoop van de stukken. Dankzij de premie van 4,30 EUR die u opstrijkt, lijdt u per saldo slechts verlies bij koersen onder 31,70 EUR, zodat u over een baissemarge van 12% beschikt. Staat de koers van Umicore op de vervaldag hoger dan 36 EUR, dan kunt u de gekregen premie volledig op zak steken.


Turbo

Koop call dec 40 @ 1,85 EUR

Schrijf put dec 30 @ 1,75 EUR

In deze turbo stopt u amper 10 EUR, want de premie die u moet betalen voor de call december met strike 40 (185 EUR) haalt u voor het grootste gedeelte uit het schrijven (verkopen) van de put december met uitoefenprijs 30 (175 EUR). Uw baissemarge bedraagt 17%, waarmee u tegen een stoot kunt. U lijdt pas bijkomend verlies onder 30 EUR, terwijl de kassa begint te rinkelen bij koersen hoger dan 40 EUR.

Partner Content